Potěšte chuťové pohárky (a rodinu nebo hosty) a vyzkoušejte si s námi upéct výborný, navíc ohromně jednoduchý, koláč s ovocem. Uvidíte, že budete za hvězdu!
Ke skvělému koláči vede snadná cesta, stačí mít následující ingredience a dodržet snadný pracovní postup: 🙂
Suroviny
-
250 g polohrubé mouky
-
125 g moučkového cukru
-
125 g másla (můžete použít i Heru, ale máslo je máslo 🙂
-
špetka soli
-
1 vejce
-
lžíce strouhanky
- jakékoliv ovoce – čerstvé borůvky, kompotované švestky, čerstvé maliny, blumy, jablka…
Na drobenku
-
máslo
-
krupicový cukr
-
hrubá mouka
Aby byla drobenka ve správném poměru, dodržujte pravidlo 2:1:1 To znamená, že na dva díly mouky, dáte jeden díl másla a jeden díl cukru. Pak bude drobenka dokonalá!
Postup
- Použít můžeme jakékoliv ovoce, které máte po ruce. My tentokrát zvolili jablka, která jsme oloupali, zbavili jadřinců a nakrájeli na kostičky.
- Na pánvi smícháme nakrájené jablka s medem a skořicí a cca 10 minut prohříváme, až jablka trochu změknou. Poté ve větší misce smícháme mouku s cukrem a špetkou soli. Do mouky nakrájíme změklý tuk, přidáme celé vejce a rukou pořádně prohněteme. Až se vám povede spojit tuk s moukou a vejcem, zapracujte těsto do jedné koule a trochu prohněteme. Jde to velmi snadno, tak jako každé jiné tukové těsto. Na pár minut ho odložíme na chladné místo.
- Vymažeme koláčovou formu máslem a vysypeme hrubou moukou. Těsto dlaní namáčkáme do formy a na okrajích těsto trochu nadzvedneme. Pokud bude těsto lepit na ruce, stačí si namočit prsty do studené vody. Takto připravenou formu s těstem propícháme vidličkou na několika místech. Zlehka posypeme jemně mletou strouhankou. Na těsto rovnoměrně naklademe ovoce, v tomto případě jablka s medem a skořicí.
-
V dostatečné vrstvě posypeme drobenkou. Použili jsme 100g hrubé mouky, 50g krupicového cukru a 50g másla. Rozpálíme troubu na 180 °C. V troubě pečeme asi 30 minut. Samozřejmě záleží na troubě, ale bezpečně to poznáte podle zlatých okrajů a zlaté barvy drobenky a samozřejmě i skvělá vůně.
- Koláč můžete konzumovat ještě teplý, ale doporučujeme ho nechat trochu vychladnout. Už jen proto, že se vám bude lépe krájet i servírovat.
TIP: Jestli se Vám nechce péct, mrkněte na naši nabídku 😉
Přejeme Vám dobrou chuť !
Frutiko