Lehké ovocné dorty: Skvělé osvěžení (nejen) na babí léto

Nejoblíbenější zahradní dekorace: Od betonových k halloweenským nebo zimním
29.8.2023
Halloween recept
Halloween jídlo: Sladký recept na pavouka z listového těsta
27.10.2023

Ovocné dorty jsou nedílnou a hlavně velmi oblíbenou součástí světa dezertů. Osvěžující chuť a pestrý vzhled potěší oko, osvěží vaše chuťové buňky a rozhodně nezatíží ani váš žaludek – to vše je ideální kombinace pro lehký ovocný dort. I když léto pomalu končí, co byste řekli na recept na jeden nepečený ovocný dort?

Ovocné dorty nejsou jen jedním z mnoha dezertů. Jsou to umělecká díla plná chuti, která spojují různé textury a ovoce s krémovými náplněmi. Nejlepší na tom je, že existuje nespočet variant, a tak si svou představu o lehkém ovocném dortu naplní úplně každý.

Lehkost a svěžest – základ ovocných dortů

Lehkost je jedním z klíčových rysů ovocných dortů. Díky použití čerstvého ovoce, tvarohu nebo mascarpone krému a minimálnímu množství mouky jsou tyto dorty snadno stravitelné a ideální pro teplé letní dny. Ovocné dorty s mascarpone jsou zvlášť oblíbené pro svou krémovou konzistenci a bohatou chuť a v kombinaci s osvěžujícím ovocem je to zkrátka „nebe v hubě“.

Recept na nepečený ovocný dort s citrónovým krémem a čerstvým ovocem

 Na korpus dortu:

  • 200 g sušenek (např. Club nebo BeBe)
  • 100 g rozpuštěného másla

Příprava ovocného dortu

Na citronový krém:

  • kůra i šťáva ze 2 velkých citronů
  • 4 celá vejce
  • 150 g krystalového cukru
  • 100 g másla (na kostky)

Na ovoce a zdobení:

  • 300 g ovoce – maliny, borůvky, jahody, případně kiwi, hroznové víno…
  • na ozdobu čerstvou mátu

Postup:

Sušenky rozemeleme  najemno. Potom přendáme do mísy, přidáme rozpuštěné máslo a smícháme dohromady.

Směs vložíme do dortové formy a dobře ji vtlačíme na dno i okraje, aby vznikl pevný korpus. Vložíme do  lednice, a vrhneme se na přípravu citronového krému.

Příprava ovocného dortu s čerstvým ovocem

Citronový krém:

V misce ručním šlehačem vyšleháme vejce s cukrem, dokud nedosáhneme světlé a pěnovité konzistence.

Ve vodní lázni zahřejeme citronovou šťávu i kůru. Až bude šťáva i kůra horké, postupně přidáme do směsi vejce s cukrem. Nepřetržitě míchejte, dokud se směs nezahustí.

Odstraníme z vodní lázně a postupně přidáme nakrájené máslo. Mícháme, dokud nezískáme hladkou konzistenci krému.

Potom vyklopíme citronový krém na připravený korpusu a uhladíme. Necháme dort ztuhnout v lednici alespoň 2 hodiny.

Před podáváním dort ozdobíme čerstvým ovocem – malinami, jahodami, borůvkami, kiwi + nakonec přidáme lístky čerstvé máty.

Tipy na další lehké dorty

Dorty patří mezi oblíbené dobroty nejen mezi dospělými, ale hlavně mezi dětmi. Sladká chuť, kreativní design a radost z narozeninových oslav či jiných důležitých událostí často spojených s dorty, to všechno dělá z těchto lahodných dezertů neodolatelný hit mezi malými jedlíky. A víte, jaké ovocné dorty nejvíc milují děti, tedy, když pomineme design, který je často inspirován postavami z oblíbených filmů či pohádek?

Zdravý dort = zdravá volba

Ovocné dorty mohou být i zdravou volbou, pokud se zaměříte na kvalitní suroviny a minimalizujete přidání cukru. Vhodně zvolený recept na ovocný dort může být výborným způsobem, jak si dopřát zdravý dezert. Skvělá volba pro děti i dospělé třeba na zahradní oslavu narozenin.

Ovocný dort s čerstvým ovocem

Co k ovocným lehkým dortům říci na závěr?

Jsou dokonalým souladem chuti a vzhledu. Bez ohledu na to, zda hledáte lehký dort pro venkovní grilování, nebo narozeninový dort na oslavu s rodinou, ovocné dorty mají co nabídnout. S jejich různorodostí, lehkostí a bohatým ovocným profilem jsou vítaným hostem na každém stole.

 
Helena
Helena
Fotografka, autorka článků blogu Frutiko

Napsat komentář