Nejlepší recepty na muffiny a cupcakes zdobené krémem

1. školní den – udělejte dětem radost na začátek školního roku
29.8.2021
Pro děti: Připravte dětem domácí ovocné i zeleninové kapsičky na cesty
17.9.2021

Máte rádi muffiny nebo cupcakes? Jestli je vaše odpověď ano, rádi vám poradíme jak si doma upéct ty nejlepší nadýchané muffiny nebo cupcakes s krémem…nebo klidně bez, to už necháme na vás 🙂

Nejprve bychom si měli vysvětlit, jaký je rozdíl mezi mufiny a cupcakes.  

Cupcakes pocházejí původně z Ameriky a jsou to dortíky bohatě zdobené krémem a různým posypem – čokoládovými hoblinkami, ovocem, barevnými posypkami atd. Další variantou cupcakes jsou ty plněné uvnitř a potažené fondánem nebo marcipánem. Muffiny tak zdobené nejsou a vypadají spíš jako klasická buchta v menším provedení.

Jak upéct těsto na muffiny/ cupcakes a rozdíl mezi nimi

Recept na muffiny nebo cupcakes není nijak složité. Každé těsto – na muffiny i na cupcakes se ale připravuje jinak – u  těsta na muffiny je důležité rozdělit suroviny na suché a mokré, které pak smícháme dohromady. Drobné kousky mouky v těstě nejsou na škodu, naopak jsou žádoucí. Do těsta se přidávají třeba čokoládové pecky nebo sušené ovoce.

Těsto na cupcakes se musí oproti těstu na muffiny šlehat, aby se docílilo jemné a hladké konzistence a do těsta se už další suroviny nepřidávají (jako u muffinů), ale zdobí se až krémem.

Jediné, co mají cupcakes i muffiny společné, jsou formy na pečení, které mohou mít spoustu velikostí. Takže pokud máte formu s velkým průměrem košíčků na cupcakes nebo muffiny, může se stát, že budete mít pár kousků. Pokud máte formu s menšími průměry, budete jich mít logicky více.

Pečení cupcakes se vůbec nemusíte bát, a dokonce se pečou mnohem kratší dobu, než-li dort. Brzy i vychladnou, takže se krátce po upečení můžete vrhnout na zdobení.

Oblíbené cupcakes jsou například cupcakes s krémem z mascarpone, nebo pro čokoholiky čokoládové cupcakes s čokoládovým krémem.

Jednoduchý recept na muffiny

  • 300 g polohrubé mouky 
  • 75 g cukru krupice
  • 1 prášek do pečiva
  • 2 vejce
  • 80 ml rostlinného oleje 
  • 200 ml mléka (můžete nahradit podmáslím)
  • špetka soli
  • 100-150 g nasekané čokolády, ořechů, čerstvého nebo sušeného ovoce

V jedné míse smíchejte suché přísady do těsta – mouku, prášek do pečiva, špetku soli a taky další sypké suroviny – může to být kakao, mleté ořechy, mleté mandle nebo nastrouhaný kokos. Důkladně promíchejte.

V druhé míse odměřte mokré přísady – mléko, vejce, olej a cukr. Ten je sice sypký, ale v ostatních surovinách se rozpustí. Opět pořádně promíchejte. Pokud od těsta chcete cokoli přidat – nahrubo nasekanou čokoládu, sušené ovoce nebo ořechy, přidejte to k suchým přísadám, ihned potom, co se  mouka smíchá s kypřicím práškem.

Potom smíchejte suché a mokré přísady dohromady. Nasypte suché přísady k mokrým a důkladně  vymíchejte těsto. Ale dejte pozor, nesmíte ho „přemíchat“.

Recept na krém z Frutika

Recept na ten nejlepší krém na cupcakes je velmi jednoduchý. Potřebujete pouze mascarpone, které smícháte s rozpuštěnou čokoládou. A ten nejlahodnější krém je na světě! Ozdobit cupcakes můžete pak pomocí cukrářského sáčku a pokud ho nemáte, snadno ho nahradíte igelitovým sáčkem, kterému jen ustřihnete růžek. Ozdobené cupcakes můžete ještě posypat cukrovými kuličkami, čokoládou nebo ozdobit čerstvým ovocem.

TIP: Podívejte se i na další recepty na zdravé muffiny zde.

Helena
Helena
Fotografka, autorka článků blogu Frutiko

Napsat komentář