DIY: Vyrobte si s dětmi strašidelné lampičky na Halloween

Květomluva: Nechejte za sebe mluvit květiny
24.9.2021
Chystáte oslavu narozenin? Připravíme vám tématické občerstvení!
28.10.2021

Brrr, je tu podzim  a s ním končí courání po venku nebo hraní na hřišti. Na druhou stranu se s přicházejícím chladnem nabízí příležitost ke kreativnímu tvoření. Pojďte si s námi vyrobit strašidelné lampičky na Halloweenský svátek.

Haloweenský svátek si u nás našel své místo a baví hlavně děti. Ve většině případů ho neslavíme stejně jako v Americe, ale halloweenské tvoření a kreativní strašidelnou výzdobu si užívají děti stejně u nás, jako v Americe. Kromě klasického vydlabávání dýně si můžete vyrobit cokoli strašidelného, jako jsou třeba hrůzostrašné kostýmy, strašidelné netopýry z papíru, duchy z prostěradel… Ať už budete vyrábět cokoli, děti se náramně zabaví…a vy vlastně taky 🙂

Budete potřebovat:

  • zavařovací sklenice
  • akrylové barvy
  • štětce
  • nalepovací oči
  • tavící pistoli
  • obvaz
  • lepidlo Herkules

Věděli jste, že: Tavné pistole se prodávají v různých barvách (růžová, zelená, modrá, ..), což by se mohlo vašim dětem líbit. Stejně tak existují barevné tažné tyčinky, díky nimž bude vaše společné tvoření ještě zábavnější.

Jdeme na to

1. Nejprve sklenice pořádně umyjte, aby nebyly mastné. Stačí je umýt jarovou vodou a nezapomeňte odstranit veškeré nálepky, pokud na sklenicích jsou. Nechte osušit, případně usušte dosucha.


2. Podle toho, jaký typ lampičky budete vyrábět – my dělali halloweenskou, mumii a frankensteina – zvolte barvu. Natřete sklenici příslušnou barvou a nechejte zaschnout. Podle toho, jakou vrstvu jste nanesli, bude trvat schnutí sklenice. My čekali asi 45 minut. Naneste na sklenice druhou vrstvu barvy a zase nechejte zaschnout. U zeleného Frankensteina doporučuji nanést jenom jednu vrstvu, my nanesli dvě a kvůli tomu lampička svítí trochu méně… Nebo jsme možná měli zvolit světlejší odstín 🙂

3. Po nanesení druhé vrstvy nechejte sklenici zase oschnout. Mezitím si můžete připravit nejlépe jutový provázek, kterým můžete omotat hrdlo sklenice. Neplní to žádnou speciální funkci, ale vypadá to hezky 😀

5. Z černého papíru, nejlépe čtvrtky si vystřihněte pusu, vlasy, nos a oči pro dýni a pro Frankensteina.

4. Na sklenici Mumie místo barvy naneste lepidlo (nejlepším typem je Herkules). Po natření začněte kolem sklenice omotávat a opatrně přilepovat obvaz. Někde budete mít lepidla více a někde zase méně, ale nebojte, jde to snadno a zvládne to i váš malý pomocník. Pokud vám obvaz nebude někde držet, nebojte se přidat trochu lepidla.

5. I sklenici Mumie nechejte zaschnout (ta netrvá tak dlouhý čas, jako namalované sklenice – Frankenstein a Dýně).

6. Až budou všechny suché, připravte si oči, které chcete na strašidelné sklenice nalepit, vystřižené oči, nos, vlasy a pusu a jutový provázek. Oči snadno přilepíte tavnou pistolí a i tady platí: fantazii se meze nekladou, takže vaše dýně mumie může mít klidně i 5 očí. Stejným způsobem nalepte na dýni a Frankensteina vystřižené části.

7. Teď už stačí jen do sklenic vložit čajové svíčky a krásně strašidelné lampičky na Halloween jsou hotové!

Helena
Helena
Fotografka, autorka článků blogu Frutiko

Napsat komentář