Halloween a Dušičky: Tipy, tradice a recept navíc

Halloween recept
Halloween jídlo: Sladký recept na pavouka z listového těsta
27.10.2023
jedlé kytice pro muže
Klobásová kytice od Frutiko pro opravdové labužníky
27.11.2023

Zábavný a mystický – to je svátek Halloween, který si po celém světě oblíbilo mnoho lidí. V článku najdete zajímavé informace, včetně toho, kdy se Halloween slaví, jak na dýně na Halloween, kdy se slaví dušičky, nebo jaké Halloween jídlo je pro tento svátek nejpopulárnější (a máme pro vás i recept ;).

Kdy je Halloween?

Datum kdy se slaví Svátek Halloween je každý rok 31. října. Má svůj původ v keltské tradici, kdy končila sklizeň a začínal nový rok. Oslava Halloweena v tento den má spojitost s duchy a zemřelými, dnes se však slaví spíše jako zábavný svátek, kdy se lidé oblékají do halloweenských kostýmů a zdobí domy strašidelnými dekoracemi. A jak se slaví Halloween? Můžete třeba navštívit halloweenskou party, kterých se v tuto dobu pořádá celá řada, nebo si „jen“ vytvořit tu pravou strašidelnou atmosféru u vás doma, případně ho oslavit halloweenskými dobrotami. 

Výzdoba – tvoření na Halloween

K vytvoření autentické atmosféry patří i strašidelná výzdoba domu. Halloweenské dekorace mohou mít různou podobu, mohou to být pavoučí sítě, duchové, upíři, pavouci a podobné strašidelnosti :). Můžete vytvořit i vlastní dekorace z papíru, jako jsou třeba čarodějnické klobouky.halloween tvoření s dětmi

Halloween – dekorace z papíru: Tvoření halloweenských výrobků z papíru může být zábavnou aktivitou pro celou rodinu. Můžete vyrábět nálepky, ozdoby, nebo strašidelné masky. Na internetu najdete velké množství šablon pro výrobu těchto výrobků.

Halloween – výtvarné nápady: Pro ty, kteří mají rádi výtvarné aktivity, existuje mnoho nápadů na kreativní projekty spojené s Halloweenem. Můžete tvořit malby, koláže, nebo vyrábět strašidelné sochy a figurky, a těmi si pak vyzdobit domov nebo zahradu. V našem článku vám poradíme jak vyrobit strašidelné lampičky.

Masky na Halloween – domácí výroba  Některé z nás tvoření prostě baví, a Halloween je pro DIY dekorace jako stvořený. Jednoduchá maska na Halloween je něco, co zvládne s trochou trpělivosti každý 😉 Masky můžete vyrobit z běžně dostupných materiálů – papír, kartón, nebo fólie, fantazii meze nekladou a čím bude maska strašidelnější, tím lépe! Nebojte se inspirovat oblíbenými postavami z knih, filmů, nebo televize.

halloween maska a kostým

Malování na obličej: Malování na obličej je tradiční součástí halloweenských oslav. Děti to milují a občas se jejich nadšením nechají strhnout i dospělí. Nejčastěji se můžete setkat s duchy, kostlivci nebo čarodějnicemi. Malování na obličej je skvělým způsobem, jak se na Halloween připravit, protože ušetříte za kostým 😉

Halloween – kostýmy a nápady: Halloween je ideální příležitostí na to se obléct do kreativních kostýmů. Mohou být strašidelné, komické, historické, nebo inspirované oblíbenými postavami z filmů a knih. Oblíbení jsou upíři, zombie, nebo ikonické postavy jako Frankenstein. Vše zvládnete vyrobit doma z běžně dostupných věcí – využijte barvy na obličej, obnošené oblečení nebo obvazy. Zapojte i děti, a uvidíte, že se budete bavit už jen u příprav, nejen na Halloween 🙂

Halloweenské líčení:

Pro ty, kteří se chtějí připravit na Halloween v plné parádě, je líčení klíčovým prvkem. Klasické kostýmy mohou být doplněny odvážným líčením, které zahrnuje i různé efekty, jako jizvy, krvavé stopy, nebo temné oční stíny. Čím děsivější, tím lepší! halloween dýně, hallowen vyřezávání dýní

Vyřezávání dýně na Halloween:

Vyřezávaní dýní s různými vzory a tvary pořádá spousta spolků, škol, kroužků atd. Tyto halloweenské akce jsou velmi oblíbené, a není divu, je to zábava 🙂 Pokud chcete vyřezávat něco jiného než jen strašidelný obličej, existují šablony pro vyřezávání dýní, které usnadňují tvorbu složitějších designů. Nebo si s dětmi vytvořte dýni z balónku, podle našeho návodu.

Halloween – hry pro děti:

Jestli chcete udělat halloweenský svátek co nejzábavnější, vymyslete pro děti různé hry: např. lov na poklady, závody v oblékání, nebo strašidelné hledání, soutěž o nejstrašidelnější kostým… Každá společná halloweenská zábava zaručí, že se děti budou maximálně bavit!
Hry na Halloween si rádi zahrají i dospělí – kromě dětských her existuje spousta her vhodných i pro dospělé (protože i my dospělí se rádi bavíme :). Hry s hororovým námětem nebo tajemnými zápletkami dodávají oslavám Halloweena více zábavy a vzrušení. K oblíbeným hrám patří např. hledání pokladu ve tmě, vyvolávání duchů, nebo halloweenská stezka odvahy.tvoření s dětmi na Halloween

Dusičky – kdy se slaví?

Státní svátek Dusičky nebo Památka zesnulých, které jsou spojeny s památkou na zemřelé, se slaví 2. listopadu, tedy den po Halloweenu. Na Dusičky  se tradičně navštěvujeme hřbitovy, abychom si připomněli své zemřelé příbuzné. Můžete se pustit i do výroby věnců na Dušičky. Sestavíte je z různých přírodních materiálů, jako jsou větve, suché listy, sušené květiny nebo stuhy, a ty pak položit na hroby svých blízkých.

Halloween jídlo (jídlo na Halloween):

Jednou z nejzábavnějších částí oslav svátku Halloween je halloweenské pečení a příprava speciálních strašidelných pokrmů. Oblíbenými dobroty jsou dýňové koláče, halloweenské cupcakes, cukroví ve tvaru duchů a pavouků, a halloweenské nápoje. Občerstvení na Halloween party najdete i u nás, třeba jahody v čokoládě, strašidelný dort, dortové nanuky nebo halloweenské muffiny.

Recepty na Halloween – i doma si můžete připravit spoustu halloweenských dobrot, třeba „mozkový dort“ (červená želatina s pudinkem a malinami), „rukavice z čarodějnických prstů“ (připravené z horkých párků a mandlí) nebo „čarodějnickou kávu“ (káva s ozdobami ve strašidelném stylu – uřízlý prst, vlasy čarodějnice…). 

Halloween drinky – Už víte, co můžete připravit k jídlu, tak teď přicházejí na řadu halloweenské drinky. Můžete si připravit nápoje jako „krev“ (jahodový sirup s limonádou), nebo s efekty, jako je kouř nebo bublinky, případně skleničky ozdobit plastovými pavouky a halloweenskými figurkami. Pro dospělé mohou být připraveny také alkoholické koktejly, které můžete pojmenovat strašidelnými názvy.

Těch halloweenských receptů a tipů na Halloween jídlo je celá řada. My pro vás máme jednoduchý dezert z listového těsta ve tvaru pavouka. Chcete recept na pavouka z listového těsta? Tady ho máte 🙂

Oslavte tento svátek ve svém vlastním strašidelném duchu a hlavně si to užijte!

 
 
 
Helena
Helena
Fotografka, autorka článků blogu Frutiko

Napsat komentář