Krok za krokem: Vytvořte si s dětmi halloweenskou dýni z balónku

Jak vyrobit ovocnou kytici? Návod krok za krokem
21.10.2020
vánoce
Co o Vánocích nesmí chybět? Přece tradiční vánoční cukroví
9.11.2020

Strašidelný svátek Halloween se u nás docela „zabydluje“, ale halloweenskou párty nebo večírek si tento rok budeme muset nechat ujít. A protože je situace jaká je, určitě uvítáte tip, jak se doma zabavit. Zejména když máte děti, určitě vám moc rády pomohou.  Zkuste s nimi na strašidelný svátek vyrobit trochu jinou dýni. Vydrží vám i do dalšího roku a o zábavu budete mít postaráno 😉 

Symbolem Halloweenu se stala strašidla všeho druhu – upíři, čarodějky, kostlivci a jiné příšery a hlavně dýně. Vyřezáváné dýně se strašidelnými obličeji a svíčkou uvnitř k tomuto svátku prostě patří. My vám krok za krokem ukážeme, jak si s dětmi, kromě tradiční vyřezávané, vyrobit dýni z balónku.

Co budete potřebovat:

  • v první řadě šikovného pomocníka
  • balónek
  • noviny
  • hladkou mouku
  • oranžovou a černou temperu
  • štětec
  • provázek
  • bezbarvý lak

1. Nejprve namíchat

Nejprve smíchejte jeden hrnek nebo sklenici hladké mouky (stačí o objemu 100ml) s dvěma stejnými hrnky vody (poměr 1:2). Natrhejte noviny na proužky a vložte do misky s moukou a vodou.

2. Nafoukněte balónek

Nafoukněte balónek do požadované velikosti, pak ho provázkem stáhněte, ale nezapomeňte, aby zůstal pružný. Potom ještě jednou a tak pokračujte, abyste dosáhli osmi dílů.

3. Začněte s lepením

Po svázání na balónek nanášejte kousky novin, namočených v namíchané směsi. Noviny nalepte i na provázky, které vám zůstaly a kroucením vytvořte stopku. Klidně můžete použít více vrstev, ale měla by stačit jedna nebo dvě.  Čím více vrstev, tím déle pak budete čekat na proschnutí. Balónek nechte schnout nejlépe do druhého dne.

4. Na řadu přichází oranžová

Až bude balónek suchý, natřete ho oranžovou temperou, nejlépe dvěma vrstvami, aby neprosvítaly noviny. Po natření nechte uschnout.

TIP: Namísto natírání temperou, můžete použít oranžový papír namočený ve stejné směsi z mouky a vody, kterou jsme použili na rozmočení novin. V tomto případě nechte dýni opět proschnout nejlépe do dalšího dne. My použili tempery, protože Čendu baví natírat a asi nebude jediný, že? 🙂

5. Domalujte obličej

Až bude oranžová vrstva suchá, domalujte dýni obličej. My namalovali usměvavou a veselou dýni, protože Čenda strašidelnou nechtěl. Trochu jsme tím popřeli význam strašidelného svátku, ale proti gustu…:D Takže namalujte jakou chcete – děsivou, s obličejem upíra, vyděšenou nebo vysmátou…prostě takovou, aby se vám líbila.

6. Skoro hotovo

A máte skoro hotovo. Počkejte, až zaschne i obličej a pak už jen zafixujte bezbarvým lakem, nechte zaschnout. Pak už jen vyberte místo, kde se vaše krásná dýně bude vyjímat a zdobit vaše doma 🙂

Pochlubte se svými krásnými výtvory do komentářů, budeme se na ně těšit 🙂

Helena
Helena
Fotografka, autorka článků blogu Frutiko

Napsat komentář