Letošní trochu jiné jaro

Fermentace
16.3.2020
Den učitelů
29.3.2020

Jaro je tady! Jarní rovnodennost nastala sice již v pátek, ale počasím stále připomíná poslední dny spíše zimu. Na druhou stranu letošní mírná zima ovlivnila přírodu natolik, že rozkvetlé keře a pučící stromy vidíme už nějaký ten týden. Kdo z vás se těší na přibývající sluneční paprsky a strávený čas venku? Určitě není mezi námi člověk, kterého by současné události ani trochu neovlivnily. Víme a věříme, že vše, co je třeba dělat, je nutné, ale ztrácející pocit svobody nás ovlivňuje natolik, že jsme občas vskutku bezradní! Možná nám chybí jen ta možnost dělat si, co chceme a jít kam chceme, stejně jako sociální kontakty a prosté mezilidské vztahy. I přesto negativní se objevuje něco pozitivního – příroda ožívá a životní prostředí se uzdravuje a ukazuje nám nevídané věci. Co můžeme udělat proto, abychom si jaro i v tomto netradičním duchu trochu užili? Kdo má zahradu, bude se chovat více méně stejně jako předchozí roky v tuto dobu – zasadí nový život půdě v podobě rostlin a květin. Pokud máte aspoň balkon jako my, jde i na něm trávit příjemný čas a nasávat paprsky slunce, hrát si s dětmi, pracovat, něco ugrilovat nebo si na něm vytvořit malou zahrádku a zasadit bylinky.

I přesto všechno si velmi vážím možnosti jít ven do přírody, která umí dát člověku hodně síly a pomáhá utřídit si myšlenky. Zkuste vyrazit třeba někam, kde jste dlouho nebyli a zavzpomínat si. Učit se být sám může být také přínosné! A pro někoho naopak učit se být spolu, protože žijeme v době, kdy se nejen od nás žen očekává být perfektními ve všech směrech. Můžeme do některých činností více zapojit děti nebo si společně uvařit a upéct oblíbenou dobrotu, prostě a jednoduše být spolu. Vsadím se, že už je to hodně dlouho, kdy jste si všichni zahráli karty nebo Člověče, nezlob se. Jsou to maličkosti, kterými si můžeme zpříjemnit všední a tak trochu netradiční dny.

Na závěr bych ráda připomněla, že Frutiko je tu s vámi i nadále a pokud byste rádi někomu zpříjemnili den nebo sami dostali chuť na zdravou dobrotu, neváhejte. V nabídce jsou momentálně i koše s ovocem a zeleninou pro podporu a udržení našeho zdraví.

Lenka Bardúnová Růžičková
Lenka Bardúnová Růžičková
Maminka na mateřské, autorka článků pro Frutiko.

Napsat komentář