Aktuální informace pro zákazníky v souvislosti s koronavirem
12.3.2020
Letošní trochu jiné jaro
22.3.2020

Fermentace nebo-li kvašení získává opět na oblibě! Nenechte se však mýlit, jedná se o starou metodu, kterou používaly už naše babičky, aby uchovaly zeleninu chutnou a zdraví prospěšnou. Díky kvašení dochází vlastně ke konzervaci, což bylo v době, kdy nebyly lednice, velmi užitečné. Proč jsou kvašené – fermentované výrobky tak zdravé? Především proto, že obsahují probiotika, která jsou tolik důležitá hlavně pro naše střeva, kde je imunita, na jejímž stavu závisí naše zdraví.

Z těch známých potravin, které vznikají metodou kvašení jistě nemusím připomínat pivo, kysané zelí a poslední roky tolik známý a zdravý kváskový chléb. Záleží samozřejmě na typu tohoto procesu, existuje kvašení alkoholové, octové a mléčné a dochází při něm za účasti mikroorganismů a jejich enzymů k přeměně organických látek na látky energeticky chudší.

Příprava je velmi jednoduchá, netřeba se jí vůbec bát. Zbytek už jede sám bez vašeho přičinění a během pár dní tak můžete konzumovat zdravou pochoutku. Kvasit lze veškerou zeleninu, kterou máte k dispozici. Stačí nastrouhat či nakrájet na kousky, prosolit a promačkat, aby pustila vodu nebo vodou zalít. Doplnit ji můžete jakýmkoliv kořením jako např. kmín, červená paprika či kurkuma. Nejznámější je asi zelí, které pak ve formě jako kysané obsahuje vitamin C, který je velmi důležitý v boji proti infekcím a v zimě jako prevence proti nemocem. Nepleťte si jej ale se zelím sterilovaným, které bohužel tepelným procesem o cenné látky a vitaminy přichází.
Určitě si v létě s chutí dáte kvašáky a mezi další známé kvašené pochutiny, které jsou poslední roky populární patří kombucha – lehce perlivý nápoj z oslazeného černého nebo zeleného čaje a kimchi – korejský národní pokrm, přesněji pikantní salát z pekingského zelí.

A pokud chcete dodat vitaminy ještě jiným způsobem a láká vás spíše ovoce než zelenina, objednejte si náš dárkový ovocný koš.

Lenka Bardúnová Růžičková
Lenka Bardúnová Růžičková
Maminka na mateřské, autorka článků pro Frutiko.

Napsat komentář