Grilování k létu bezesporu patří, protože jídlo a dobrá společnost nás jednoznačně stmeluje! Opékat maso můžeme na přímém ohni s pomocí uhlí nebo na plynovém či elektrickém grilu, které jsou vhodné na terasu či balkon, a proto se nemusíme vzdávat grilování ani ve městech, kde se rozšířily speciální pikniková místa v parcích, kde je možné i grilovat.
Koupit krkovičku a klobásy napadne nejspíš většinu z nás, hermelíny už našly na grilovacím jídelníčku také svoje místo a velkou oblibu si získaly i domácí burgery.
Před pár dny jsme pozvali na návštěvu kamarády a já si lámala hlavu, co připravit netradičního a tak nějak lehčího než klasiku v podobě flákoty. Ráda bych vám představila svoje menu, které sklidilo velký úspěch.
Bez masa by to rozhodně nešlo a i když my ženy dáváme častěji přednost lehčím vegetariánským pokrmům, většinu mužů bychom jimi moc neuhostili. Zvolila jsem kuřecí špízy – stačí na špejli či grilovací jehlu napíchat kousky masa doslova s kdečím, fantazii se meze nekladou. Přidala jsem klobásu, papriku, žampiony a červenou cibuli. Podobným způsobem s využitím špejlí jsme ještě připravili z mletého masa, koriandru a koření kebaby.
Jako přílohu jsme využili čerstvé brambory, které nebylo třeba loupat a na čtvrtky pečené v troubě byly rychle hotové. Dále tortilly potřené olivovým olejem s rozmačkaným česnekem lehce opečené na grilu a polenta se sušenými rajčaty také pečená na grilu. Polenta je kukuřičná krupice, která se uvaří jako hustá kaše, přidat můžete i různé bylinky, krátce se zapeče v troubě v pekáčku, nakrájí a poté lehce ugriluje a potře olejem.
Saláty jsou zdravým a lehkým zpestřením grilovacího menu. Ten klasický v podobě salátu lollo rosso a rajčat jsem doplnila grilovanými lilky a dresinkem z oleje, domácího jablečného octu, javorového sirupu a máty, která mu dodala zajímavou chuť. V okurkové sezóně jsem využila právě domácí okurky k přípravě řeckého salátu tzaziki – smícháme nastrouhané okurky, hustý jogurt, rozmačkaný česnek, citronovou šťávu, kopr, sůl a olivový olej.
A poslední nezbytnost, která všemu dodala ten správný šmak, byla rajčatová salsa – povaříme nadrobno nakrájená rajčata a jarní cibulku s česnekem a po vychladnutí přidáme sůl, bylinky – mátu a bazalku, sůl, pepř, citron a vše rozmixujeme.
A na závěr malý tip, pokud byste se nemohli dočkat, než bude vše hotové, vyzkoušejte naši klobásovou kytici třeba jako předkrm.