Význam českých křestních jmen

Grilování
9.8.2019
Co s letní úrodou?
26.8.2019

Křestní jméno nás provází po celý život a určuje jak nás ostatní vnímají. Jméno, které nám vybírají naši rodiče, může skrývat určitý význam a to buď podle numerologie nebo podle původu jména a jeho vývoje v minulosti. Mnohá česká jména jsou převzatá z jiných jazyků a tudíž se jejich význam odvíjí od překladu z původního jazyka.

Tento týden slaví svátek mnoho oblíbených ženských jmen, pojďme se tedy podívat, jaký v sobě nesou tato jména význam.

Klára 12. 8. 

Oblíbené ženské jméno s původem ve španělštině znamená světlá, jasná a slavná.

Podle numerologie nese toto jméno číslo 7. Přestože je sedmička skromná a jemná, když jí záleží na tom, aby se prosadila, nebo získala nějaké výhody, dokáže obratem z jemné a citlivé změnit na tvrdou osobnost. Sedmička bývá více otevřená a přístupná, dokáže se zajímat o problémy ostatních. Všichni kolem vidí v sedmičce přítele a kamaráda, který jim pomůže ve všech problémech a tak sedmička málokdy najde lásku. Když sedmička miluje, druhá strana se většinou spoléhá na její přátelství. Sedmička je oblíbená především pro svou schopnost naslouchat. Sedmička také zapomíná na zadní kolečka a nic si nešetří na horší časy. Stává se tak, že je jednou na vrcholu a jednou zcela na dně. Pokud však má za sebou dobré rodinné zázemí, dokáže se přenést přes všechno a vždy začít znovu.

Alena 13. 8.

Jméno Alena je pravděpodobně odvozené ze jména Magdalena nebo Helena, případně z mužské verze Alan. Jeho význam je tedy nejistý.

Podle numerologie je číslem tohoto jména šestka a znamená Něžnost. Šestky bývají jemné, milé, ale i ovladatelná a zneužívaná ostatními. Vždy bude chtít dosáhnout příliš vysoký cíl, ale ne vždy se jí to podaří. Zklamání, nedůvěra okolí v její schopnosti, její komplexy méněcennosti a podceňování sebe sama se nadlouho podepíší pod její neúspěchy. Teprve až si šestka sama uvědomí, že není a ani nemusí být stejná jako ostatní, pak dokáže využívat své vlastní zdroje a sílu na to, aby dosáhla úspěchu – po svém a ne podle očekávání jiných.

Hana 15. 8.

Hebrejský původ tohoto jména nese význam milostivá, něžná a líbezná.

Osobním číslem tohoto jména je šest, znamená Něžnost a nese tedy stejný význam jako předchozí jméno Alena.

Petra 17. 8.

Řecký význam tohoto jména je skála, Petra je tedy skálopevná a silná.

Osobním číslem tohoto jména je šest, znamená Něžnost a nese tedy stejný význam jako předchozí jméno Alena a Hana.

Helena 18. 8.

Toto starodávné řecké jméno znamená světlo a pochodeň.

Osobním číslem tohoto jména je devět – Génius. Devítka je člověk, který podvědomě cítí a ví, kde hledat odpovědi na všechny otázky. Musí si ale zvolit – být materialista a zbohatnout, nebo hledat duchovní pravdy a zříci se světské slávy. Když si ujasní, co vlastně chce, pak se vše postupně stane přesně podle jeho přání. Devítky jsou předurčeny k úspěchu, jen se musí rozhodnout a využít své vnitřní zdroje – svoji intuici, podvědomí, rychlý odhad jiných a dar předvídat budoucnost. Pak, když budou připraveny, do cesty se jim dostanou nabídky, možnosti a šance, které jim stačí pouze využít a dosáhnou to, po čem zatoužily. V lásce je to s devítkami dost kolísavé. Pokud se ale sblíží devítka dohromady s tou pravou osobou, nic je nerozdělí a jejich láska přetrvá opravdu dlouhou dobu.

Klára Sezgin
Klára Sezgin
Autorka článků a administrátorka blogu.

Napsat komentář