Jak si užít léto?
5.8.2019
Význam českých křestních jmen
13.8.2019

Grilování k létu bezesporu patří, protože jídlo a dobrá společnost nás jednoznačně stmeluje! Opékat maso můžeme na přímém ohni s pomocí uhlí nebo na plynovém či elektrickém grilu, které jsou vhodné na terasu či balkon, a proto se nemusíme vzdávat grilování ani ve městech, kde se rozšířily speciální pikniková místa v parcích, kde je možné i grilovat.

Koupit krkovičku a klobásy napadne nejspíš většinu z nás, hermelíny už našly na grilovacím jídelníčku také svoje místo a velkou oblibu si získaly i domácí burgery.

Před pár dny jsme pozvali na návštěvu kamarády a já si lámala hlavu, co připravit netradičního a tak nějak lehčího než klasiku v podobě flákoty. Ráda bych vám představila svoje menu, které sklidilo velký úspěch.

Bez masa by to rozhodně nešlo a i když my ženy dáváme častěji přednost lehčím vegetariánským pokrmům, většinu mužů bychom jimi moc neuhostili. Zvolila jsem kuřecí špízy – stačí na špejli či grilovací jehlu napíchat kousky masa doslova s kdečím, fantazii se meze nekladou. Přidala jsem klobásu, papriku, žampiony a červenou cibuli. Podobným způsobem s využitím špejlí jsme ještě připravili z mletého masa, koriandru a koření kebaby.

Jako přílohu jsme využili čerstvé brambory, které nebylo třeba loupat a na čtvrtky pečené v troubě byly rychle hotové. Dále tortilly potřené olivovým olejem s rozmačkaným česnekem lehce opečené na grilu a polenta se sušenými rajčaty také pečená na grilu. Polenta je kukuřičná krupice, která se uvaří jako hustá kaše, přidat můžete i různé bylinky, krátce se zapeče v troubě v pekáčku, nakrájí a poté lehce ugriluje a potře olejem.

Saláty jsou zdravým a lehkým zpestřením grilovacího menu. Ten klasický v podobě salátu lollo rosso a rajčat jsem doplnila grilovanými lilky a dresinkem z oleje, domácího jablečného octu, javorového sirupu a máty, která mu dodala zajímavou chuť. V okurkové sezóně jsem využila právě domácí okurky k přípravě řeckého salátu tzaziki – smícháme nastrouhané okurky, hustý jogurt, rozmačkaný česnek, citronovou šťávu, kopr, sůl a olivový olej.

A poslední nezbytnost, která všemu dodala ten správný šmak, byla rajčatová salsa – povaříme nadrobno nakrájená rajčata a jarní cibulku s česnekem a po vychladnutí přidáme sůl, bylinky – mátu a bazalku, sůl, pepř, citron a vše rozmixujeme.

A na závěr malý tip, pokud byste se nemohli dočkat, než bude vše hotové, vyzkoušejte naši klobásovou kytici třeba jako předkrm.

Lenka Bardúnová Růžičková
Lenka Bardúnová Růžičková
Maminka na mateřské, autorka článků pro Frutiko.

Napsat komentář