Padající barevné listí, dozrávající ovoce a dýně, to jsou pro mnohé z nás symboly podzimu. Existuje nepřeberné množství dýní, různých barev, tvarů i chutí.
Dýně jsou velmi hezkou podzimní dekorací a vyřezat si z dýně strašáka je i velká zábava pro děti i jejich rodiče! Období sklizně je v plném proudu a pokud nemáte dýně zrovna na zahradě, v obchodech dnes už seženete nepřeberné množství.
Znáte kromě velké dýně zvané Goliáš i ty další? Pojďme si je postupně představit včetně jejich využití v kuchyni. Kromě obsažených vitaminů a minerálů je dobrou zprávou to, že jsou nízkokalorické, protože obsahují až 90% vody.
Malé okrasné dýně netřeba představovat a na ošatce společně s kaštany, ořechy a barevnými listy vykouzlí krásnou dekoraci.
Hokkaido – za poslední roky zdomácnělo v našich kuchyních. Tato dýně je sladká, doporučuje se mimo jiné jako první příkrm pro miminka a lze ji upravovat i se slupkou. Nejznámější je z ní polévka, kterou můžete ochutit různým kořením i bylinkami, kromě vývaru je možné ji zjemnit smetanou či kokosovým mlékem. Jen tak podušená je skvělá jako příloha – pyré, které lze také využít jako základ na další vaření jako je například omáčka na těstoviny, základ risota nebo z nich lze upéct i skvělý moučník, například sladký chléb, lívance, bábovku nebo cheesecake, případně přidat trochu do zapečených vloček k snídani nebo si dokonce připravit oblíbené pumpkin spice latte.
Máslová – má hruškovitý tvar a výborná je jako součást exotického pokrmu zvaný tažín nebo vydlabaná a plněná směsí z masa, jáhel, bulghuru, kuskusu a další zeleniny, doplněná kořením, bylinkami a semínky.
Špagetová – plod má kulovitý nebo oválný tvar, je lahodná a méně sladká
Muškátová – má sytě oranžovou dužninu a dá se jíst i syrová, využívá se pro všechny kuchyňské úpravy
A protože se blíží Halloween, s kterým jsou dýně hojně spojovány, připravilo pro vás Frutiko tématické dobroty pro koledníky: https://www.frutiko.cz/halloween-2020