Odkud k nám putuje exotické ovoce?

Zdravé a veselé dobroty pro děti ke Dni dětí
24.5.2019
Den dětí
30.5.2019

Fronta na banány a pomeranče! Přesně to si představím, když se řekne exotické ovoce. Sama jsem to nezažila, ale kdo by o tom neslyšel
od starší generace. Někteří z nás preferují lokální ovoce, ale ani to exotické netřeba zatracovat, protože nám nabízí zajímavé zpestření našeho jídelníčku. Určitě všichni známe ananas, kiwi a mango, ale co třeba karambola, liči či rambutan? To jsou ty méně známé druhy a našli bychom ještě daleko netradičnější druhy a názvy. Pojďme se o některých dozvědět více, především odkud pochází, protože i Frutiko nabízí ovocné květiny, které obsahují exotické ovoce.

Transport exotického ovoce trvá do České republiky i několik týdnů a potom ještě týden dozrává, než se dostane na pulty obchodů. Většina sem míří lodí. Osmdesát procent míří do řetězců a zbytek na volný trh.

Banány – asi nejznámější exotické ovoce, které patří po jablkách k nejčastěji konzumovanému ovoci u nás. Největším exportérem banánů
na světě je Ekvádor. Banány se stále sklízejí převážně ručně. K transportu se využívají speciální klimatizované lodě a celý proces se dokončuje v tzv. dozrávárnách.

Pomeranče a citrusy – oproti banánům jsou na převoz jednodušší. Citrusovou velmocí je Brazílie, přičemž tři čtvrtiny plodů sami zpracují. V EU je známým vývozcem pomerančů Španělsko. Úrodu může ohrozit nákaza nazvaná zelenání citrusů.

Liči – pochází z jižní Číny. V zimě se dováží nejčastěji z Afriky, na jaře pak z Číny, Pakistánu a Indie. Je to drobné ovoce, ukrývá se
pod drsnou slupkou, která má většinou červenou barvu. Chuť je sladká a vůní může připomínat růži nebo muškát.

Rambutan – pochází z Malajsie, avšak největším pěstitelem rambutanu je Thajsko. Plody tvarem připomínají vlašský ořech či švestku
a z 80% ho tvoří voda. Uvnitř se skrývá pevná rosolovitá šťavnatá dužnina. Chutná sladkokysele a připomíná ananas v kombinaci s meruňkou. Při transportu není příliš náchylné na poškození.

Karambola – jinak také čínská hvězdice. Vyskytuje se především v Malajsii, Číně a Indii. Jedná se o žluté ovoce, které má tvar hvězdy. Šťavnatá dužnina má sladkokyselou až kyselou chuť. Plody se konzumují čerstvé a dužnina je podobná hroznům.

Lenka Bardúnová Růžičková
Lenka Bardúnová Růžičková
Maminka na mateřské, autorka článků pro Frutiko.

Napsat komentář