Známe recept na ten nejlepší vaječňák bez vaření!

3 tipy, kam vyrazit s dětmi na výlet, když je ošklivo
23.11.2021
Vánoční dárky pro zaměstnance i obchodní partnery
20.12.2021

Vaječňák k Vánocům patří stejně jako cukroví, souhlasíte? Máme pro vás recept na skvělý vaječný likér, který se obejde bez složitého vaření a je hotový během 15 minut!

Odkud se vlastně vaječňák vzal?

První zmínky o vaječném likéru se datují již ve středověku, konkrétně v Anglii. Tam byl vaječňák, kvůli drahému alkoholu – brandy, i jiným lihovinám a  drahým vejcím, oblíbený hlavně mezi bohatými aristokraty. Důvod je prostý – chudší lid na tyto drahé suroviny jednoduše neměl peníze a nemohl si ho dovolit. Jeho předchůdcem byl nápoj zvaný posset. Ten se vyráběl z piva nebo z vína, cukru, vajec, smetany a na zahuštění se používal oves nebo chleba. Pili jej především angličtí mniši ve 13. století a pil se teplý.

Postupem doby se do vaječňáku přidávalo koření – skořice nebo muškátový oříšek, ale protože bylo drahé, zase si tento nápoj mohla dopřát jen vyšší vrstva společnosti. I proto se vaječný likér pil jenom při slavnostních příležitostech – obzvláště o Vánocích, kdy je zima a smetana nebo mléko v něm tak rychle nepodlehlo zkáze.

Postupně se likér rozšířil  nejen k nám, ale po celém světě. A v každém státě se upravoval podle zvyklostí – např. ve Spojených státech používají třeba whiskey či bourbon nebo dokonce směs nejrůznějších likérů. Ve střední a jižní Americe třeba mléko zkusili nahradit kokosovým a rum nahradili tequilou. Receptů na vaječný likér je prostě nespočet, ale nejlepší vaječné koňaky bývají ty domácí. A nejlepší je udělat ho alespoň týden před Vánoci, aby se rum pořádně rozležel. Tak jdeme na to 😉

Budeme potřebovat:

  • 8 žloutků
  • 2 plechovky slazeného kondenzovaného mléka – Salko
  • 1 33% smetana ke šlehání
  • 700 – 1000 ml rumu

Recept je tak jednoduchý, že ho zvládne úplně každý.

  1. Žloutky prošleháme se smetanou.
  2. Poté přidáme slazené kondenzované mléko a zase prošleháme.
  3. Až bude vše spojené, přilejeme rum. My dáváme maximálně 700ml, protože pokud přilijete celý litr, vystřelí vás to z trenek, jak se říká 😀 Ale každému chutná jinak silný, takže kolik rumu použijete, necháme na vás.
  4. Hotový vaječný likér přelijeme do suchých lahví, nebo sklenic a uložíme do chladna a temna.
  5. P.S. …my jsme dali jen 500ml a stejně nás to z trenek vystřelilo, takže rada na závěr: až budete lít rum, raději v průběhu ochutnávejte!

Dobrou chuť a krásné Vánoce přejeme!

Helena
Helena
Fotografka, autorka článků blogu Frutiko

Napsat komentář