Valentýn s Frutiko
Valentýn letos tak trochu jinak
29.1.2020
Palačinkový den
24.2.2020

Možná už jste v poslední době slyšeli o termínu zero waste nebo – li domácnost bez odpadu. Je to nový trend nebo návrat k přírodě? Tento životní styl je snahou o produkci minimálního, ideálně žádného odpadu a hledání cesty, jak k němu směřovat. Lze najít na toto téma mnoho knih, článků a blogů, pokud se chcete začít inspirovat. Mnozí z nás nadšeně mluví o tom, jak třídí odpad, ale je toto skutečně cesta? Jak se říká – lepší než nic, ale v ideálním případě je užitečnější snažit se méně zatěžovat přírodu a životní prostředí další produkcí a omezit energii v produkci nových obalů a věcí určených ke krátkodobé spotřebě. Na začátku se možná zdá, že je to složitější, než jsme mysleli, ale s trochou elánu se může povést udělat pár kroků vpřed a nejlepší je opravdu začít u sebe.

Podle nedávného výzkumu už většina Čechů nosí na nákup svoje tašky a vrátila se zpět móda retro síťovek. Ale co takhle ušít si ze staré záclony pytlíky na ovoce, zeleninu či pečivo? To je opravdová výzva! Ne každý má po ruce specializovaný bezobalový obchod, ale u řady prodejců již můžete nakupovat potraviny do vlastních nádob, třeba u pultového prodeje u řezníka v supermarketu. Sypaný čaj nebo kávu vám také mohou dát do vlastní sklenice. Na trhu se objevuje čím dál více výrobků z ekologicky odbouratelného materiálu jako jsou třeba kartáčky na zuby z bambusu či vatové tyčinky z biobavlny.

Tuhé šampony mohou být lepší ekologickou variantou než šampon v plastové lahvičce a místo plastových brček si zkuste pořídit papírové, bambusové, slámové či kovové.
Pro ty z vás, kteří rádi tráví čas v kuchyni, je řešením výroba domácích potravin jako jsou např. jogurty, šunka, různé sušenky a tyčinky. Dokonce i kosmetika, zubní pasta nebo prací prostředky je možné s trochou odvahy zvládnout vyrobit doma.

Věřím, že najdete i jiné možnosti, jak být šetrnější vůči životnímu prostředí a přírodě, někdy stačí jen malý krok
k velké změně!

Lenka Bardúnová Růžičková
Lenka Bardúnová Růžičková
Maminka na mateřské, autorka článků pro Frutiko.

Napsat komentář