Zdravé tipy: Vliv ovoce na naše zdraví

3 jednoduché letní osvěžující drinky bez alkoholu + TIP na ranní smoothie navíc
17.7.2023
Nejoblíbenější zahradní dekorace: Od betonových k halloweenským nebo zimním
29.8.2023

Hlavní gró naší práce spočívá v ovoci, bez něj by nebylo kytic, ani jiných dobrot. Je nejen chutné, ale také zásadní pro udržení dobrého zdraví. Pokud ho ochutnáte s belgickou čokoládou, kterou při výrobě Frutiko produktů také používáme, budete v sedmém nebi 🙂 

Ovoce má rozmanité složení živin i vitamínů, a samozřejmě i účinků na zdraví. Navíc jeho pravidelná konzumace je klíčovým faktorem prevence srdečních chorob a pomáhá udržovat mladistvý vzhled a vitalitu. Sepsali jsme pro vás, snad zajímavý, přehled o vlivu ovoce na naše zdraví, které u nás pro výrobu kytic používáme.

Jahody pro posílení imunity

Zdroj vitamínu C i vlákniny: Bohaté na vitamín C, který podporuje imunitní systém a chrání organismus před nachlazením a infekcemi. Díky obsahu vlákniny podporují trávení a mohou pomoci snížit riziko onemocnění zažívacího systému, jako je zácpa.
Antioxidanty: Jako je kyselina elagová a flavonoidy, které pomáhají snižovat stres v těle a bojují proti volným radikálům, což může snížit riziko vzniku některých nemocí.
Vitamíny: Obsahují vitamín K, který hraje důležitou roli v srážlivosti krve a podporuje zdravé kosti. Vitamín B9 (kyselina listová)  je důležitý zejména během těhotenství, protože podporuje správný vývoj plodu, ale je nezbytná i pro tvorbu nových buněk a DNA. Kromě těchto hlavních vitamínů obsahují jahody i menší množství dalších, jako je vitamín E, vitamín A a vitamíny skupiny B (B1, B2, B3, B5, B6).

„Céčkem nadupané“ kiwi

Vysoký obsah vitamínu C: Kiwi patří mezi nejbohatší zdroje vitamínu C, který posiluje imunitní systém, podporuje tvorbu kolagenu pro zdravou pokožku, chrání buňky před oxidativním stresem a napomáhá léčbě nachlazení.
Vysoký obsah vitamínů: Vitamín K je důležitý pro srážlivost krve a zdravé kosti a vitamín E působí jako antioxidant, chrání buňky a tkáně před poškozením volnými radikály a podporuje zdraví srdce.
Vysoký obsah vlákniny: Obsahuje rozpustnou i nerozpustnou vlákninu, což přispívá k dobré trávící funkci, podpoře zdravého trávení a prevenci zácpy.
Fytonutrienty a antioxidanty: Obsahuje různé fytonutrienty a antioxidanty, jako je kvercetin a lutein, které podporují zdraví očí a snižují riziko srdečních chorob.

Správná funkce metabolismu díky ananasu

Enzym bromelain: Podporuje trávení a pomáhá štěpit bílkoviny, což může být prospěšné pro lidi s trávicími potížemi a zároveň má protizánětlivé vlastnosti a může pomáhat snižovat záněty v těle.
Zdroj vitamínu C: Ananas je bohatým zdrojem vitamínu C, který posiluje imunitní systém, chrání buňky před poškozením volnými radikály a podporuje tvorbu kolagenu pro zdravou kůži.
Zdroj manganu: V ananasu najdete i důležitý minerál mangan, který je nezbytný pro správnou funkci enzymů a metabolismu.

S pomerančem nebude mít nachlazení šanci

Vysoký obsah vitamínu C: Pomeranče jsou známé svým vysokým obsahem vitamínu C, který podporuje imunitní systém a chrání tělo před nachlazením a infekcemi. Podporuje i tvorbu kolagenu, což je klíčové pro zdravou a pružnou pokožku, a může pomoci při léčbě akné a jiných kožních problémů.
Fytonutrienty a antioxidanty: Obsahuje flavonoidy, kvercetin a hesperidin, což jsou silné antioxidanty, které pomáhají chránit tělo před poškozením volnými radikály.
Vláknina: Pomeranče jsou bohatým zdrojem vlákniny, která podporuje zdravé trávení, reguluje hladinu cukru v krvi a snižuje riziko srdečních chorob.

Maliny jsou plné vlákniny

Vláknina: Jsou bohaté na vlákninu, která podporuje zdraví trávicího systému a přispívá k regulaci hladiny cukru v krvi. Pomáhá udržovat pocit sytosti, což může zajímat všechny, kteří se snaží udržet si váhu.
Vitamíny a minerály: Maliny jsou zdrojem vitamínu C, který posiluje imunitní systém a napomáhá tvorbě kolagenu. Obsahují také vitamín K, který je důležitý pro správnou srážlivost krve, a minerály jako draslík a mangan.

Oranžový poklad v podobě meruněk

Bohatý zdroj vitamínu A: Meruňky obsahují vysoké množství vitamínu A, který je klíčový pro zdraví očí. Tento vitamin také podporuje zdravou pokožku a sliznice.
Vysoký obsah antioxidantů: Jsou bohaté i na antioxidanty, jako je vitamín C a betakaroten. Tyto látky chrání buňky před oxidativním stresem a mohou snížit riziko vzniku některých chronických onemocnění.

Skvělý zdroj energie v banánech

Zdroj energie: Banány jsou výborným zdrojem přirozených sacharidů, ty poskytují našim tělům energii. Jsou také bohaté na draslík, který je důležitý pro správnou funkci svalů a nervového systému.
Prospěšné pro trávení: Banány obsahují vlákninu a pektin, které podporují trávení a zdravou stolici. Mohou také pomoci při zmírnění příznaků pálení žáhy a žaludečního nevolnosti.

Zdravé trávení díky jablkům

Vysoký obsah vlákniny:  Jablka jsou bohatá na rozpustnou vlákninu nazývanou pektin. Tato vláknina podporuje zdravé trávení a přispívá k pocitu sytosti, takže nepocítíme tak brzy hlad.
Antioxidanty a vitamíny: Jablka obsahují antioxidanty, jako je kyselina askorbová (vitamín C) a flavonoidy. Tyto látky pomáhají chránit buňky před poškozením volnými radikály a mohou podporovat zdraví srdce.
Prospěšné pro zuby: Kousání jablka pomáhají i produkci slin, a tím pomáhají snižovat riziko vzniku zubního kazu a udržuje zuby zdravé.

Melouny pro hydrataci

Vysoký obsah vody: Meloun je známý svým vysokým obsahem vody, což je skvělé pro hydrataci. Obsahuje také elektrolyty, jako je draslík, které pomáhají udržovat rovnováhu tekutin v těle.
Antioxidanty: Obsahuje antioxidanty, jako je vitamín C a lykopen. Tyto látky pomáhají chránit tělo před poškozením volnými radikály a mohou snižovat riziko některých typů rakoviny a srdečních chorob.
Vitamíny a minerály: Meloun je zdrojem vitamínů A a B6, které jsou důležité pro zdraví očí, pokožky a funkci mozku. Obsahuje také minerály, jako je hořčík a železo.

Jak to je s ovocem a hubnutím? Zde se dozvíte víc!

Vitamínová bomba v hruškách

Vysoký obsah vlákniny: Hrušky jsou dalším druhem ovoce, které je bohaté na vlákninu, která podporuje zdravou trávicí funkci a může pomoci udržet hladinu cukru v krvi stabilní.
Vitamíny a minerály: Obsahují vitamíny C, K a B-komplex, které jsou důležité pro zdraví imunitního systému, krevní srážlivost a metabolismus. Obsahují také minerály, jako je draslík a měď.
Hydratace: I hrušky mají vysoký obsah vody, což je užitečné pro udržení hydratace těla.

Ovoce je skvělou volbou pro zdravou stravu a mnoho druhů má mnoho příznivých účinků na naše zdraví. Pravidelná konzumace ovoce může pozitivně ovlivnit naši kognitivní funkci a paměť. Konzumace ovoce má i přímý vliv na náš fyzický vzhled. Obsažené vitamíny, zejména A a C, spolu s antioxidanty podporují zdraví pleti nebo vlasů, což nám dodává přirozenou krásu a mladistvý vzhled. Vyvážené množství vitamínů, zejména skupiny B, a minerálů, jako je draslík, má příznivý vliv na nervový systém a mozkovou aktivitu, což nás zase udržuje v lepší mentální kondici.
No, prostě je těch důvodů více než dost 🙂

Ovoce můžete konzumovat i v tekuté formě prostřednictvím ovocných sirupů a bez přidaných cukrů.

Na závěr snad jen dovětek, že využití čerstvého ovoce ve formě ovocných kytic a bonboniér, které pro vás dennodenně vyrábíme, tak představuje skvělý způsob, jak si vychutnat zdravé účinky ovoce, zároveň si dopřát i skvělou belgickou čokoládu, ale hlavně udělat někomu ohromnou radost.

Takže dobrou chuť a krásné léto!

Helena
Helena
Fotografka, autorka článků blogu Frutiko

Napsat komentář