Zajímavosti o ovoci v ovocných kyticích Frutiko

Mezinárodní den žen
5.3.2019
strava
Výživové směry
16.3.2019
ovoce

Ovoce je nejen chutné, ale také zdravé. Pojďme se o jednotlivých druzích z hlediska zdraví, které najdete v našich ovocných květinách, dozvědět více.

ovoceAnanas – toto lahodné ovoce zdravě nejen vypadá, ale i voní. Šálek ananasu nakrájeného na kostky obsahuje téměř 100% denní doporučené dávky manganu, esenciálního stopového minerálu, který potřebujeme pro tvorbu zdravé pokožky, kostí a šlach. Zajímavý je díky obsahu bromelainu, což je bohatý zdroj enzymů, který podporuje zažívání, urychluje hojení ran a tlumí záněty.

Banány – naši pozornost si zaslouží hlavně pro svůj obsah draslíku a vlákniny. Draslík má v těle vliv mimo jiné na pravidelný tlukot srdce! Při úbytku draslíku se můžete cítit slabí a unavení. Konzumace banánů snižuje riziko rakoviny ledvin. V jogínské nutriční terapii se banány považují za očistnou a omlazující potravinu.

Borůvky – obsahují sloučeniny jako je anthokyanin, které mají antioxidační a protizánětlivé účinky. Jsou potravou pro mozek a patří mezi superpotraviny. Každodenní konzumace borůvek dramaticky zpomaluje úpadek koordinace pohybů a paměti. Navíc mohou pomáhat snižovat krevní cholesterol. V Japonsku se říká lesním borůvkám ovoce pro zrak.

Hroznové víno – hrozny představují lékárnu zdraví prospěšných nutričních látek, z nichž celá řada může prodlužovat život. Reservatrol je sloučenina obsažená ve slupkách hroznů, s vysokým příjmem je spojováno snížení výskytu kardiovaskulárních onemocnění a nižší riziko vzniku rakoviny. Je to nejspíš jedna z nejlepších látek proti stárnutí. Obsahují i malé množství vápníku a hořčíku, vitaminy C, A a K a slušné množství draslíku. Doporučuje se konzumovat je i s jadérky, které obsahují prospěšné látky.

Jablka – zaujímají v síle antioxidantů druhé místo hned po borůvkách. Některé studie našly souvislost mezi konzumací jablek a nižším rizikem vzniku některých typů rakoviny, kardiovaskulárních chorob, astmatu a cukrovky. Jsou jedním z nejlepších potravinových zdrojů bóru, což je minerál důležitý pro stavbu kostí. Jablečná slupka má významnou antioxidační aktivitu.

Jahody – stejně jako ostatní bobuloviny jsou pro naše zdraví opravdovou výhrou. Šálek jahod má jen asi 50 kalorií a dodá tělu kolem 3 g vlákniny Obsahují vápník, hořčík, fosfor, draslík a vitamin C. Je možné, že sloučeniny obsažené v jahodách dokážou chránit náš mozek a paměť. Kyselina ellagová obsažená v jahodách má antikarcinogenní účinky.

Kiwi – má nejvyšší obsah vitaminu C, téměř dvakrát více než pomeranče a je dobrým zdrojem hořčíku. Vykazuje významnou schopnost zmírňovat oxidační stres – poškození volnými radikály. Kiwi podporuje zdraví srdce, protože ředí krev. Má prokazatelné pozitivní účinky při ochraně před respiračními symptomy spojenými s astmatem.

Maliny- jsou obrovskou zásobárnou vlákniny. Stejně jako jahody jsou jedním z nejlepších zdrojů kyseliny ellagové na světě, která je přírodním doplňkem způsobující buněčnou smrt rakovinných buněk v laboratorních podmínkách, aniž by měla vliv na normální zdravé buňky.

Meloun cantaloupe – melouny řadíme mezi vysokoobjemové, což znamená, že na danou hmotnost obsahují značné množství vody, vlákniny, vzduchu a relativně málo kalorií. Cantaloupe je z 90% tvořen vodou, která ale dokáže zasytit. Je přeborníkem v obsahu draslíku a vitaminu A – ten kladně ovlivňuje imunitní systém. Jedná se také o dobrou prevenci chřipky.

Ostružiny – společně s borůvkami mají nejvyšší antioxidační kapacitu, čímž chrání kardiovaskulární systém.

Pomeranče – jsou proslulé obsahem vitaminu C, který je jeden z hlavních antioxidantů, udržuje zdraví buněk a pomáhá je chránit před poškozením destruktivními molekulami známými jako volné radikály. Limonoidy z citrusů pomáhají v boji s rakovinou ústní dutiny, kůže, plic, prsu, žaludku a tlustého střeva. Pomeranče obsahují také draslík a vápník.

Tip na ovocnou kytici: https://www.frutiko.cz/ovocna-bomba

 

*Z knihy 150 nejzdravějších potravin na světě – Jonny Bowden

Klára Sezgin
Klára Sezgin
Autorka článků a administrátorka blogu.

Napsat komentář