Velikonoční zvyky a tradice

3 tipy, jak si doma vyrobit sirupy proti kašli
28.2.2021
Jakým dárkem překvapit k Velikonocům?
24.3.2021

Zima pomalu končí a s přicházejícím jarem nepřicházejí jen teplejší dny, ale i velikonoční svátky. Právě s Velikonocemi je spojena spousta tradic a zvyků a v následujícím článku vám pár tradičních zvyků připomeneme.

Jarní i velikonoční výzdoba

Jaro a nadcházející Velikonoce v našich domovech můžete přivítat i vhodnou výzdobou, třeba květinami – tulipány, narcisy a jinými jarními druhy nebo velikonočními kraslicemi a dekoracemi.

tulipány, kytkyVelikonoční beránek

Beránek k Velikonocům neodmyslitelně patří a jeho historie se datuje už od předkřesťanské doby. Beránek kromě křesťanského významu symbolizuje i nový život. Na Velikonoce se upečenému beránku váže kolem krku červená stuha a do míst pro oči se dávají rozinky nebo hřebíček. Mnohdy ho zdobíme i čokoládou.

 

Pomlázka

Pánové a chlapci si každoročně pomlázku pletou z proutků a chodí ženy vyšlehat, aby omládly a zkrásněly. Pomlázka by měla být vyrobena z mladých vrbových proutků a ozdobena jednou bílou mašlí. Ženy jim pak po vyšlehání uvazují na pomlázku další barevné mašle. Pokud s pletením pomlázky nemáte zkušenosti, jednoduchý návod na upletení pomlázky naleznete zde.

 

 

Význam slova pomlázka vychází s největší pravděpodobností od slova pomladit.

Jidášky

Jsou sladké kynuté pečivo slazené medem a podle tradice by se měly jíst na Zelený čtvrtek. Nejlépe před svítáním, aby mohly pomoci zajistit pevné zdraví a ochranu před uštknutím hada nebo bodnutí vosy. Jejich tvar prý symbolizuje provaz, na kterém se oběsil zrádný Jidáš.

Velikonoční vejce

Jsou symbolem nového života, úrody a plodnosti. Malovaná vejce se pak používala při jarních obřadech, při narozeních, svatbách a pohřbech. Tradice jíst vařená vejce na Velikonoce souvisí s velkým půstem. Při něm se nesměla jíst ani vejce, a proto lidé netrpělivě čekali, až postní doba skončí.

Velikonoce ve Frutiku

  • Tulipány – ty máme v nabídce skoro celý rok, ale na ty jarní se vždycky těšíme! Ta záplava všech barev nás pokaždé dostane. V nabídce máme pugety i květinové boxy.
  • Ovocná kytice Velikonoční zajíček zdravá varianta pro všechny koledníky
  • Ovocná kytice Velikonoční pomlázkaozdobte svůj velikonoční stůl netradiční velikonoční ozdobou z ovoce a čokolády
  • Ovocná bonboniéra Velikonoční jahody jahody v bílé a barevné belgické čokoládě potěší jak koledníky, tak vaše velikonoční návštěvy
  • Velikonoční cupcakes – vynikající čokoládové muffiny s velikonočními motivy jako nemůžou na vašem velikonočním stole chybět
  • Dárkový velikonoční koš – dárkovým košem můžete potěšit své blízké, se kterými je teď trochu náročnější se potkat

Na celou velikonoční nabídku se můžete podívat tady

Přejeme nám krásné Velikonoce a parádní jaro! 🙂

Helena
Helena
Fotografka, autorka článků blogu Frutiko

Napsat komentář