V jaké podobě je nejlepší přijímat ovoce a zeleninu?

valentynske kvetiny
Kdo byl svatý Valentýn a jak jeho svátek slavit?
13.2.2019
Mezinárodní den žen
5.3.2019

Džusy, ovocné šťávy, freshe a smoothie jsou dnes velmi populární. Jistě jde o zajímavou a rychlou variantu příjmu vitaminů, ale je třeba upozornit, že pokud dochází k odšťavňování, ztrácí ovoce a zelenina část dužniny, tolik důležitého zdroje rozpustné vlákniny.
Vláknina je složka potravy rostlinného původu a nachází se v ovoci, zelenině, luštěninách, obilovinách a celozrnném pečivu. Dělí se na rozpustnou a nerozpustnou. Nerozpustná vláknina působí jako kartáč našich střev – v trávicím traktu se nerozkládá, váže na sebe zplodiny a čistí tak tělo od nežádoucích látek. Rozpustná vláknina má schopnost vstřebávat vodu a snadno bobtná, čímž několikanásobně zvětšuje svůj objem, proto je nutné při její kombinaci hodně pít. Pomáhá čistit střeva a detoxikovat organismus. Pozor také na kombinaci ovoce a zeleniny, které obsahují vysoké množství škrobu jako je mrkev, řepa, brokolice a cuketa, může totiž způsobovat kvašení a plynatost. Denní příjem vlákniny by měl být kolem 25 gramů.

Pokud Vám to zdraví dovolí, přijímejte ovoce a zeleninu v čerstvé podobě, zvýšíte tím příjem vlákniny. Řešením, které lahodí také oku jsou naše ovocné květiny https://www.frutiko.cz/hodne-zdravi

Klára Sezgin
Klára Sezgin
Autorka článků a administrátorka blogu.

Napsat komentář