Jak vybrat svatební kytici?
9.11.2019
Podzimní/zimní jídelníček
27.11.2019

S listopadem a Dušičkami k nám přišlo to pravé sychravé podzimní počasí. Posunul se čas a s ním se prodloužily večery, kdy se uchylujeme do vnitřních prostor daleko častěji, než na jaře a v létě a někdy možná přemýšlíme i nad tím, jak ty naše večery strávit co nejpříjemněji. Jednou z oblíbených aktivit v chladném období je saunování. Je to nejen příjemná relaxace, ale především skvělá forma posilování imunity a lepší odolnost proti bacilům právě v tomto chladném počasí, kdy virózy a nemoci číhají na každém kroku.

Saunování kromě již zmíněné relaxace a posilování imunity působí také na stimulaci vegetativního nervového systému a tím nám napomáhá od stresu, zkvalitňuje spánek a uvolňuje hormony štěstí. Kromě klasické finské existuje také infrasauna, která pracuje pomocí vyzařování infračervených paprsků a teplo tak proniká hlouběji do těla.

V současné době jsou velkým hitem tzv. saunové ceremoniály, které někdy probíhají jako zážitkové formou jakéhosi divadelního představení. Saunér pomocí ručníku vytváří tepelné nárazy a v průběhu ceremoniálu střídá různé esence vonných olejů. Ceremoniál může doprovázet i hudba.

Nezapomínejme také na ty nejmenší, protože pokud víme, jak na saunování dětí, může se jednat o příjemnou rodinnou aktivitu, která má navíc benefity v podobě lepšího zdraví a spánku. V České republice bohužel nemá většina lékařů zkušenosti se saunováním dětí, a tak většinou nedoporučí saunování dětem mladším tří let. Ve Finsku saunují děti už po zahojení pupečního pahýlu a orpravdu je možné začít už třeba v roce, a to velmi krátkým časem, třeba minutou a tím dítě postupně zvykat a postupně přidávat čas strávený v sauně.

Kromě návštěvy sauny jsou i velmi oblíbené wellness pobyty, kde je saunování také součástí
a příjemně strávený čas s partnerem nebo kamarádkou třeba na horách s panoramatickým výhledem může alespoň na čas zahnat chmury!

Lenka Bardúnová Růžičková
Lenka Bardúnová Růžičková
Maminka na mateřské, autorka článků pro Frutiko.

Napsat komentář