Rebarbora se svou příjemně kyselou chutí je v koláči neodolatelná, ale konzumovat jí můžeme pouze krátkou dobu v roce, a ta je právě teď. Víte proč?
Rebarbora je pro naše zdraví prospěšná, ale má to i své ale…
Rebarbora přišla do Evropy od Barbarů, z Číny a Mongolska. Před více 3000 lety se začala používat v Číně a o její následné rozšíření do celého světa vděčíme Arabům.
Rebarbora je pro svůj velký obsah vitamínů a minerálů velmi ceněnou zeleninou. Ovšem v době, kdy začíná rebarbora kvést, se v jejích řapících výrazně zvyšuje obsah kyseliny šťavelové. Velké množství této kyseliny není dobré ani pro zdravého, a už vůbec ne pro nemocného člověka. Rebarboru by neměli jíst lidé trpící revmatismem, dnou, problémy s močovým měchýřem, lidé, kteří mají problémy se žaludečními kyselinami nebo ledvinovými kameny, právě kvůli vysokému podílu kyseliny šťavelové.
Proto ji konzumujte s mírou. Nejsilnější účinky rebarbory jsou patrné při syrovém stavu, v tepelně upraveném stavu většinu vitamínů ztrácí.
Proč byste měli rebarboru vlastně jíst?
- je bohatá na kyseliny citronovou a jablečnou
- podporuje trávení
- obsahuje vitamíny skupiny B
- je zdrojem hořčíku, fosforu, železa, jódu, draslíku a manganu,niacin, kyselinu listové a kyselinu pantotenové
- je skvělá v boji s nadváhou, protože na sebe váže tuk
- pomáhá s detoxikací organismu
- pomáhá při růstu vlasů
- funguje jako přírodní projímadlo – pomáhá při ochablosti střev a zácpě
- posiluje krvetvorbu
Není dobré rebarboru připravovat v hliníkovém nádobí, nebo používat hliníkové příbory, pánve nebo naběračky. Vzhledem k vyšší kyselosti se při styku s hliníkovým nádobím do pokrmu uvolňuje větší množství hliníku, a to samé platí i při styku s niklovým nádobím. Nejlépe pokrmy z rebarbory připravujte ve smaltovaném nádobí.
Rebarborový koláč s tvarohem (nebo ricottou)
Suroviny na náplň:
- 500 g rebarbory
- 250 g tvarohu (nebo můžete použít i ricottu)
- 50 g rozpuštěného másla
- 200 ml mléka
- 2 vejce
- 20 g vanilkového pudinku, což odpovídá polovině pytlíku
- 100 g krupicového cukru
- 1 lžička vanilkového extraktu
Suroviny na těsto:
- 250 g hladké mouky
- 1 vejce
- 120 g másla
- 120 g moučkového cukru
- jemně nastrouhaná kůra z citronu
Těsto – postup:
Náplň – postup:
Do mísy nalijte mléko, přidejte tvaroh, vejce, rozpuštěné máslo, pudink, cukr a vanilkový extrakt, ten můžete vynechat, pokud ho nemáte. Promíchejte metličkou. Náplň odložte prozatím stranou.
Vezměte 200 g rebarbory, nakrájíme jí na čtvrtiny a vložíme do mixéru nebo sekáčku. Pokud ho nemáme, můžete rebarboru nahrubo nastrouhat nebo nakrájet najemno. Až ji budete mít nasekanou, nasypete ji do náplně a zamíchejte.
TIP: Pokud je rebarbora mladá, nemusíte jí loupat. Pokud ale není, oškrabejte ji škrabkou. Odstraníte tak nepříjemná vlákna.
Těsto vyndejte z ledničky a pomocí prstů namačkejte do koláčové formy. Pokud chcete, aby byl kraj rovný, můžete ho seříznout, ale nutné to není. Na těsto nalijte hotovou náplň. Vezměte zbytek rebarbory, což je 300 g a nařežte jí na asi 2 cm kousky. Pak je na koláč rovnoměrně nasypte.
Koláč dejte péct do předehřáté trouby. Pečte ho cca 30 minut. Že je hotový, poznáte podle zlatavých okrajů koláče a neodolatelné vůně linoucí se z trouby. Na závěr můžete koláč poprášit moučkovým cukrem.
TIP: Pokud budete okraj koláče zarovnávat, vytvořte ze zbytku odkrojeného těsta malé placičky a dejte je upéct – vzniknou vám výborné sušenky ke kávě 😉
Přejeme vám dobrou chuť! 🙂