Rebarborová sezóna je tady! Zajímavosti + recept na skvělý koláč navíc

Z Frutika: Máme pro vás úžasnou NOVINKU – dortové nanuky!
28.5.2021
Překvapte tátu ke Dni otců originálním dárkem z Frutika
14.6.2021

Rebarbora se svou příjemně kyselou chutí je v koláči neodolatelná, ale konzumovat jí můžeme pouze krátkou dobu v roce, a ta je právě teď. Víte proč? 

Rebarbora je pro naše zdraví prospěšná, ale má to i své ale…

Rebarbora přišla do Evropy od Barbarů, z Číny a Mongolska. Před více 3000 lety se začala používat v Číně a o její následné rozšíření do celého světa vděčíme Arabům.

Rebarbora je pro svůj velký obsah vitamínů a minerálů velmi ceněnou zeleninou. Ovšem v době, kdy začíná rebarbora kvést, se v jejích řapících výrazně zvyšuje obsah kyseliny šťavelové. Velké množství této kyseliny není dobré ani pro zdravého, a už vůbec ne pro nemocného člověka. Rebarboru by neměli jíst lidé trpící revmatismem, dnou, problémy s močovým měchýřem, lidé, kteří mají problémy se žaludečními kyselinami nebo ledvinovými kameny, právě kvůli vysokému podílu kyseliny šťavelové.

Proto ji konzumujte s mírou. Nejsilnější účinky rebarbory jsou patrné při syrovém stavu, v tepelně upraveném stavu většinu vitamínů ztrácí.

Proč byste měli rebarboru vlastně jíst?

  • je bohatá na kyseliny citronovou a jablečnou
  • podporuje trávení
  • obsahuje vitamíny skupiny B
  • je zdrojem hořčíku, fosforu, železa, jódu, draslíku a manganu,niacin, kyselinu listové a kyselinu pantotenové
  • je skvělá v boji s nadváhou, protože na sebe váže tuk
  • pomáhá s detoxikací organismu
  • pomáhá při růstu vlasů
  • funguje jako přírodní projímadlo – pomáhá při ochablosti střev a zácpě
  • posiluje krvetvorbu

Není dobré rebarboru připravovat v hliníkovém nádobí, nebo používat hliníkové příbory, pánve nebo naběračky. Vzhledem k vyšší kyselosti se při styku s hliníkovým nádobím do pokrmu uvolňuje větší množství hliníku, a to samé platí i při styku s niklovým nádobím. Nejlépe pokrmy z rebarbory připravujte ve smaltovaném nádobí.

Rebarborový koláč s tvarohem (nebo ricottou)

Suroviny na náplň:

  • 500 g rebarbory
  • 250 g tvarohu (nebo můžete použít i ricottu)
  • 50 g rozpuštěného másla
  • 200 ml mléka
  • 2 vejce
  • 20 g vanilkového pudinku, což odpovídá polovině pytlíku
  • 100 g krupicového cukru
  • 1 lžička vanilkového extraktu

Suroviny na těsto:

  • 250 g hladké mouky
  • 1 vejce
  • 120 g másla
  • 120 g moučkového cukru
  • jemně nastrouhaná kůra z citronu 

Těsto – postup:

Předehřejte troubu na 170 stupňů. Do mísy nasypte hladkou mouku, přidejte vejce, máslo a moučkový cukr. Dále nastrouhanou citronovou kůru a zpracujte ručně nebo pomocí robota. Pokud ho budete zpracovávat ručně, pamatujte na to, že čím déle s těstem pracujete, tím více bude lepit. Pracujte proto rychle. Jakmile ho zpracujete, dejte ho do sáčku a na chvíli ho dejte chladit do lednice.

 Náplň – postup:

Do mísy nalijte mléko, přidejte tvaroh, vejce, rozpuštěné máslo, pudink, cukr a vanilkový extrakt, ten můžete vynechat, pokud ho nemáte. Promíchejte metličkou. Náplň odložte prozatím stranou.

Vezměte 200 g rebarbory, nakrájíme jí na čtvrtiny a vložíme do mixéru nebo sekáčku. Pokud ho nemáme, můžete  rebarboru nahrubo nastrouhat nebo nakrájet najemno. Až ji budete mít nasekanou, nasypete ji do náplně a zamíchejte.

TIP: Pokud je rebarbora mladá, nemusíte jí loupat. Pokud ale není, oškrabejte ji škrabkou. Odstraníte tak nepříjemná vlákna. 

Těsto vyndejte z ledničky a pomocí prstů namačkejte do koláčové formy. Pokud chcete, aby byl kraj rovný, můžete ho seříznout, ale nutné to není. Na těsto nalijte hotovou náplň. Vezměte zbytek rebarbory, což je 300 g a nařežte jí na asi 2 cm kousky. Pak je na koláč rovnoměrně nasypte.

Koláč dejte péct do předehřáté trouby. Pečte ho cca 30 minut. Že je hotový, poznáte podle zlatavých okrajů koláče a neodolatelné vůně linoucí se z trouby. Na závěr můžete koláč poprášit moučkovým cukrem.

TIP:  Pokud budete okraj koláče zarovnávat, vytvořte ze zbytku odkrojeného těsta malé placičky a dejte je upéct – vzniknou vám výborné sušenky ke kávě 😉

Přejeme vám dobrou chuť! 🙂

Helena
Helena
Fotografka, autorka článků blogu Frutiko

Napsat komentář