Plánování jídelníčku

Velikonoční dobroty a jejich tradice
9.4.2020
1. máj
30.4.2020

Co budu dnes vařit? Kdo z nás to nezná. Každý, kdo má rodinu, se dnes a denně zamýšlí nad tím, čím nakrmit sebe i svoje hladové krky. Zkusím vám poradit pár triků, které se osvědčily mně, aby byl váš každodenní boj o přežití jednodušší.

Plánovat – položte si otázku, zda chcete nakupovat jednou či dvakrát týdně. Častější nakupování je totiž ztráta času, jak jsem sama zjistila. Pokud jste doma na mateřské a máte cestu na hřiště kolem obchodu nebo prostor jít tam častěji, můžete plánovat nákup a jídelníček na méně dní, a to třeba na pracovní dny a pak zvlášť na víkend, jako to dělám já. Naopak pokud pracujete, vodíte děti do školy a do školky, do kroužku, doma vás čekají úkoly a domácnost, určitě se vyplatí dát energii do dlouhodobějšího plánování jídla a jídelníčku, třeba na celý týden.
Jednoduše si napište seznam jídel, co budete vařit. Osobně mi stačí sepsat si jen jedno hlavní jídlo denně, protože ke snídani doma vždy něco máme či najdeme a k obědu mně a dceři často zbude něco z večeře nebo operativně vymyslím rychlovku. Občas vařím oběd a zůstává ještě na večeři a jindy, což je většina dní, vařím po vzoru anglosaských zemí večeři jako hlavní jídlo, u kterého se pak sejde po celém dni naše rodina. Manžel se přes den stravuje v práci a syn ve školce. Na víkend pak vymýšlím jídlo podle programu a nakupujeme znovu buď v pátek nebo v sobotu.

Inspirace – někdo má svá oblíbená jídla, která točí dokola, já se ale ráda inspiruji a zařazuji do jídelníčku i nová jídla pro změnu a zpestření. Inspiruji se v kuchařkách, odebírám dva food magazíny, sleduji food blogery na FB a Instagramu a občas se podívám na webové stránky svých oblíbených foodblogerů. Sem tam dostanu tip i od některé z kamarádek na osvědčený recept a občas se také zeptám doma, na co mají moji milí chuť.

Poznámky – není to tak dávno, kdy jsem přišla na chuť poznámkám v mobilu. Jakmile si uvědomím, že mi doma něco chybí, hned si tu věc napíšu. Stejně tak nápady na jídlo, které bych mohla výhledově uvařit. Dříve jsem si psala poznámky na papírky, ale ty jsem buď ztrácela nebo nechávala doma a mobil mám většinou po ruce. A díky tomu se mi tak méně stává, že musím běžet do obchodu pro zapomenutou věc.

Jídelníček – je to sice trochu pracnější a možná se vám to nepovede hned napoprvé, ale moc mi pomohlo sepsat si maximum jídel, které vařím a pravidelně opakuji. Snažím se nevařit jedno jídlo častěji než jednou za měsíc, takže jsem si vytvořila seznam podle jednotlivých druhů jídel a při sestavování jídelníčku pak vždy myslím na to, abych do něj zařadila maso, ryby, zeleninové jídlo, luštěniny, polévku a někdy i sladké. Zkrátka aby byl pestrý a zajímavý.

Nákupy – i když jsem už četla, že by člověk neměl zbytečně utrácet za potraviny v akci, pokud něco kupuji a je to zrovna ve slevě, ráda to koupím do zásoby, byť tu věc zrovna nepotřebuji. Je užitečné mít doma vždy něco pro stav nouze, když nestíháme. Můj muž tomu říká „CDD“ nebo – li co dům dal, takže pro tyto chvíle můžete mít v mrazáku chleba, máslo, hrášek, špenát, ve špajzu konzervu rybiček na pomazánku, konzervu rajčat, těstoviny na omáčku, v lednici vajíčka na omeletu.

Přiznávám, že jídlo je moje vášeň už od mala, vím, že ne každý tím žije jako já, pro mě je vaření zábava a relax, ale pokud jsem vás alespoň něčím inspirovala a některé tipy vám pomohou k lepší organizaci jídelníčku, budu moc ráda! Nezapomínejte ani na zdravé svačiny a čerstvé ovoce a zeleninu, které si můžete vybrat do sytosti z naší nabídky.

Lenka Bardúnová Růžičková
Lenka Bardúnová Růžičková
Maminka na mateřské, autorka článků pro Frutiko.

Napsat komentář