Nápady na svačinky do školy

Škola volá!
29.8.2019
Podzim
6.10.2019

Školáci už po létě najeli do starých kolejí a maminky si často lámou hlavu nad tím, co svým ratolestem připravit do školy na svačinku. Pokud nechceme, aby se nám tzv. lepeňáky se zvlhlým ubrouskem vracely domů, pojďme se podívat, co lze dětem připravit za dobroty.

Jídlo připravované pro děti by mělo být pestré a vyvážené, aby obsahovalo vše, co dítě ke svému vývoji potřebuje, tzn. sacharidy, zdravé tuky a bílkoviny, doplněné o vlákninu v podobě ovoce či zeleniny. Zároveň by nemělo dítě moc zatěžovat či rozptylovat.

Kaše – zasytí i chutnají, použít na ně můžete ovesné vločky, jáhly, pohanku, quinou, mléko buď klasické nebo rostlinný nápoj, kterých je už dnes na trhu velké množství. Na doslazení doporučuju med, javorový sirup, marmeládu nebo sušené ovoce. Kromě ovoce přidejte jakékoliv oříšky či semínka, u nás vedou mandle, konopná a lněná semínka.

Vločky do sklenice – kombinace je obdobná jako u kaší, jen vločky nevaříme, ale zalijeme mlékem či rostlinným nápojem večer předem, čímž nám vločky zvýší objem. Přidáme jogurt a dále podle chuti ovoce, v nouzi klidně kompotované nebo lžíci marmelády a opět oříšky a semínka, zajímavým zpestřením je i mák.

Ovocné špízy se sýrem – střídáme různé druhy ovoce např. jablko, hrozny a dále podle dostupnosti a sezóny se sýrem, který bude dobře držet na špejli – eidam a gouda jsou asi nejznámější dostupné tvrdé sýry v našich končinách.

Plněná tortilla – použít můžeme zbytky z předešlého dne jako kousek masa či boloňské omáčky, fazole či restovaná zelenina. Zajímavé jsou zamotané s vaječnou omeletou. Nezapomeneme je dobře utáhnout.

Palačinky, lívance – ať už čerstvé nebo z předešlého dne, pomazané marmeládou, džemem či lískooříškovou pomazánkou určitě nasytí všechny mlsné jazýčky.

Domácí müsli tyčinky – kombinace vloček, oříšků a sušeného ovoce se sladidlem, zapečené a nakrájené na plátky do ruky. Tuto směs lze připravit na velký plech a mít tak dostatečnou zásobu této zdravé svačinky na příště.

Granola nebo-li zapečené müsli – doma připravená granola je ta nejlepší a hlavně si ji uděláte podle sebe, tím pádem víte, co do ní dáváte. Ve zkratce se jedná o vločky, oříšky, semínka a sušené ovoce zalité sladidlem a tukem, já používám kombinaci medu, javorového sirupu a různých druhů oleje
vč másla a zapečené v troubě. V kombinaci s jogurtem a čerstvým ovocem chutná znamenitě.

Pečivo s pomazánkou, zeleninové špalíky – nemusí jít o klasický „lepeňák“, pomazánka je dobrá i na lžičku z misky, místo housky či chleba se dobře zakusují zeleninové špalíčky, lněné krekry nebo italské grissini.

Quiche, slaný koláč, toast, pizza – někdy zůstane od večeře dobrota vhodná i ke svačině a domácí je prostě domácí, takže se nebojte ani pizzy.

Sladký koláč, buchta, muffiny – děti je prostě milují a připravené doma chutnají lépe než z pekárny. Nakombinujte je s bílkovinou v podobě jogurtu či tvarohu.

Sušené ovoce a oříšky – buď jako zpestření ke svačině nebo kombinace opět s jogurtem či tvarohem je rychle připravená svačina.

A když někdy opravdu nestíháte, je dobré mít po ruce koupené tyčinky, výborné a syté jsou např. raw tyčinky. A pokud chcete dítě překvapit, třeba když má zrovna narozeniny či svátek, můžete mu objednat naše ovoce v čokoládě z Frutiko bonboniéry.

Lenka Bardúnová Růžičková
Lenka Bardúnová Růžičková
Maminka na mateřské, autorka článků pro Frutiko.

Napsat komentář