Lampiony a návrat tohoto symbolu

Frutiko- podzim
Podzim i u vás doma
17.10.2019
Halloween
27.10.2019

Kdo by neznal lampion, papírovou svítící ozdobu, kterou teď na podzim seženeme celkem snadno nebo si ho můžeme vyrobit i doma. Velkou tradici mají lampiony v Číně a v Japonsku, ale ani u nás nezůstávají pozadu. Lampiony a tradiční průvody měly u nás tradici v období socialismu, kdy se průvodů povinně účastnili žáci základních škol, obdobně jako na prvního máje s mávátky. Pionýři organizovali lampionové průvody v předvečer 9. května, kdy se dříve připomínalo osvobození, a 7. listopadu v souvislosti s Velkou říjnovou socialistickou revolucí. V některých městech pak byly průvody zakončeny ohňostrojem.


Ve světě se konají průvody k různým příležitostem jako jsou např. manifestace nebo vzpomínkové akce. V naší zemi se v současné době pořádají lampionové průvody jako připomínka vzniku samostatného Československého státu, což je státní svátek 28.10., který se právě blíží.

Mezi novější trendy se poslední roky zařadily tzv. lampiony štěstí, které se hojně pouští na svatbách  a mají přinést novomanželům ono zmiňované štěstí.

Pokud se vám tato znovu oživlá tradice líbí, podívejte se ve svém okolí na akce, které se konají a můžete vyrazit s lampionem ať už kupovaným či doma vyrobeným do průvodu. Zvláště pak pro děti jsou plápolající světýlka ve tmě a večerní procházka velkým dobrodružstvím. Stejně jako naše čokoládová kytice s názvem Čarovná noc.

Lenka Bardúnová Růžičková
Lenka Bardúnová Růžičková
Maminka na mateřské, autorka článků pro Frutiko.

Napsat komentář