Dort na Halloween
Originální občerstvení na Halloween
27.10.2017
Valentýn jako skvělá příležitost vyznat se partnerovi
Důvody, proč slavit svatého Valentýna
12.2.2018
Mikuláš, Čert a Anděl

Mikuláš, Čert a Anděl

Den svatého Mikuláše je populárním svátkem pro děti v mnoha částech Evropy, protože v tento obdrží dárky. Slaví se obvykle v předvečer svátku Mikuláše, tedy 5. prosince.

Sv. Mikuláš je označován mnoha jmény po celé Evropě, jako je Sinterklaas v Nizozemsku nebo Nikolaus v Německu. Ve většině evropských zemí zavěšují děti k oknu, ke dveřím nebo ke krbu punčochy nebo pevné boty, ve kterých najdou malé dárky následující ráno. Tradičně se jako dárek přidávají ke sladkostem a ovoci brambory, cibule nebo černé uhlí jako známka občasného zlobení dítěte.

Den sv. Mikuláše vychází z náboženských tradic, ale na rozdíl od Austrálie, Kanady nebo Británie není celostátní svátek.

Mikuláš naděluje hodným dětem

Proč slavíme Mikuláše a odkud pochází?

Legendární postava sv. Mikuláše pochází Myry, který ve 4. století působil v Řecku jako biskup. Během svého života rozvinul pověst dárcovství tím, že dával mince do obuvi jiných lidí. Mikuláš má většinou kostým složený z bílého roucha s křížem a Mikulášské čepice Mitry.

Mikuláše na jeho návštěvách po domácnostech doprovází anděl, symbol dobra, který uklidňuje vystrašené děti a čert, symbol zla, který zlobivé děti straší a pod výhružkou, že je s sebou vezme do pekla, mu všechny slíbí, že budou příští rok hodní.

Za odměnu po přednesení básničky nebo písničky děti dostanou odměnu a rodiče doufají že slib, že budou po celý další rok hodní jim vydrží co nejdéle.

Pokud hledáte originální tipy na dárky na Mikuláše, podívejte se na naši speciální mikulášskou nabídku na www.Frutiko.cz

Ovocná kytice k Mikuláši

Mikulášská nadílka, tip na dárek k Mikuláši

Klára Sezgin
Klára Sezgin
Autorka článků a administrátorka blogu.

Napsat komentář