Jak ošetřit spálenou kůži od sluníčka přírodními způsoby bez chemie

Zdravé snídaně, které vás nabijí energií + tip plný vitamínů nakonec
30.7.2021
TIP z kuchyně: Jak na výrobu domácích těstovin
18.8.2021

Všichni to známe, a spousta z nás má se spáleninami od sluníčka své zkušenosti. V horkém létě se spálit můžeme raz dva, obzvlášť když se zapomeneme namazat. Spálit se můžeme při sjíždění řeky, při práci na zahradě nebo i na pikniku s přáteli. Poradíme vám, jak si pomocí babských rad u spálenin ulevit.

aloe-vera-na-spaleniny

 1. Aloe vera hydratuje

Aloe vera, respektive tekutina z jejích listů, je vysoce hydratační. Aloe vera má schopnost popáleniny zklidnit  a zregenerovat pokožku, navíc obsahuje vitaminy A, C, E a také vitaminy skupiny B, které jsou často obsaženy i v opalovacích krémech. Hydratační Aloe je výborným pomocníkem na spálený obličej.
List aloe vymačkejte a spálené místo na těle potírejte. Další možností je vytvořit z tekutiny z aloe masku.prostě potírat postižené místo, nebo gel vymačkat, promixovat a udělat z něj masku.

2. S hojením dokáže divy i jogurt nebo tvaroh

Kyselina mléčná, která je součástí jogurtů dokonale regeneruje, vyživuje a hydratuje kožní buňky. A nejen to, i díky enzymům a probiotickým kulturám v něm obsaženým, vám vychlazený jogurt zajistí, že  se vám od spáleniny velmi uleví.
Jak na to?  Použijte buď samotný bílý jogurt nebo i  tvaroh (nebo zkuste kombinaci obou). Naneste na postižené místo a nechejte, dokud jogurt nebo tvaroh nezaschne. Poté umyjte chladnou vodou.

3. Kysané zelí zklidní

Skvělé je i kysané zelí. Obsahuje spoustu vitaminu C, karotenoidy a probiotika, která umí dokonale zklidnit pokožku. Na spálená místa naneste vychlazené zelí (nejlépe z lednice) a nechejte působit alespoň 20 minut. Další možností je použít látkový obklad z nálevu z kysaného zelí.

4. Pomůžou i brambory

Skvěle ulevit od spáleného místa na těle dokáží i brambory. Vyrobte si z nich bramborové mléko, je to jednoduché a účinné.

A jak na to? Budete potřebovat je 2 brambory, které nakrájíte na malé kousky a poté je vložte do mixéru. Rozmixujte je a pokud chcete, přidejte pár lžíc vody. Kaši pak naneste na popáleniny a nechte působit. Až ucítíte, že bramborová kaše vysychá, omyjte místa studenou vodou. Kaši můžete použít několikrát denně.

5. Ulevit dokáží i ovesné vločky

Ovesné vločky jsou výborné nejen do ranní kaše, ale skvělé jsou i na popáleniny od sluníčka. Vločky vložte do obvazu, pak ho opatrně namočte do vlažné vody. Nechte je chvilku ve vodě a poté je položte postižená místa. Postup opakujte alespoň po 3 hodinách.

TIP: Chraňte obzvlášť citlivá místa ke spálení

Spálit se můžete kdekoliv na těle, ale některá místa jsou ke spálení náchylnější. Je důležité, abyste právě na tato citlivější místa nezapomínali a před spálením je chránili opalovacím krémem či olejem s dostatečně vysokým SPF (ochranným slunečním faktorem). A která to jsou? Ramena, dekolt, čelo, nárty a lýtka.

Helena
Helena
Fotografka, autorka článků blogu Frutiko

Napsat komentář