ovoce
Sušené ovoce
23.3.2019
Velikonoce
7.4.2019

Často používaný pojem jarní únava není mýtus, většina z nás může s končící zimou a blížícím se jarem opravdu pociťovat zvýšenou únavu, malátnost, vyčerpání a nedostatek energie. Od léta uběhla už dlouhá doba a tělo může být zkrátka vyčerpané zimou pro nedostatek tepla, světla, pohybu a vitaminů a oslabené z důvodu nemocí. Nyní pociťuje nerovnováhu a volá o pomoc v podobě odpočinku a načerpání nové energie!

Máme pro vás několik tipů proti jarní únavě. Pomoci mohou bylinky, sauna, masáže, odlehčená strava a zvýšený přísun ovoce a zeleniny, půst, jóga, meditace, procházky na sluníčku, dostatek spánku. Jednoduše řečeno může jít o jakýkoliv zdravý způsob relaxace, otužování a posilování imunity.

Velmi významnou roli v překonávání jarní únavy hraje právě strava. V zimě tělo potřebuje zahřát a raději sáhneme po teplé polévce nebo pečeném masu, naopak s přibývajícím sluníčkem a teplem nás zase žádá o odlehčení v podobě salátů, čerstvě vymačkané šťávy nebo naklíčených semínek, abychom mu zdravým způsobem pomohli dodat tolik potřebné vitaminy a minerály. Oblíbený a také chutný je medvědí česnek, z kterého se vyrábí chutné pesto nebo ho lze přidat jen tak nasekaný do salátu či na chleba. Vyzkoušejte i jiné bylinky, které si doma vypěstujete na zahrádce nebo za oknem, prostě zelená značí jaro! K pití jsou vhodné i bylinné čaje např. z listů břízy nebo kopřivy pro jarní očistu.

Pokud chceme jít jaru směle naproti, nezbývá nám než jarní únavu překonat!

Klára Sezgin
Klára Sezgin
Autorka článků a administrátorka blogu.

Napsat komentář