Jak pěstovat krásné orchideje v bytě?

Čím se liší kytice pro muže a ženu?
25.1.2019
Karafiát: Jak se tato symbolická květina pěstuje?
29.1.2019

Péče o orchidej, pěstování doma

Orchideje, neboli vstavačovité, si získávají stále větší popularitu i u českých pěstitelů exotických květin. Jejich krásné květy uchvacují ve všech možných odstínech a barvách. Málokdo tuší, že oblíbená vanilka, která se hojně využívá v potravinářství, je také druhem vstavače. Roezliella tvoří celou skupinu orchidejí pojmenovanou po českém botanikovi, zahradníkovi a cestovateli Benediktu Roezlovi, který tuto květinu miloval. Orchideje se řadí mezi tropické rostliny, proto péče o ně je celkem náročná, ale rozkvetlá orchidej za tu námahu jistě stojí.

Začněte můrovcem

Můrovec patří mezi nejoblíbenější, ale také a nejméně náročné druhy orchidejí v České republice. Při výběru místa mějte na paměti, že orchideje nesnesou horké letní slunce, hrozí jejich spálení, proto raději zvolte volné místo u okna na východní straně.

Při zalévání opatrně

V zalévání jsou orchideje zvláštní. Ony se nezalévají, nýbrž koupou. Jednou za týden ponořte celý kořen i s květináčem do vody. Nedávejte vodu příliš studenou, ideální je pokojová teplota. Po půl hodině květinu vyjměte, nechte pořádně okapat, Předejdete tak případnému hnití rostliny. Když začne mít květina vegetační období, přidejte tekuté hnojivo. Když vše poctivě dodržíte, můžete se dočkat krásných květů, které vydrží i půl roku.

Krásná bílá orchidej

Květinu pravidelně přesazujte

Každé 2-3 měsíce začne být květináč malý. Nejlépe to uvidíte v průhledném květináči, ale je zcela na vás, jaký květináč zvolíte, ovšem vhodnější jsou plastové. Keramické květináče zadržují vodu a kořeny mohou začít hnít. Při přesazování zbavte květinu oschlých nebo nahnědlých konců na jejím kořenu. Během 2 – 3 měsíců uvidíte, jak rostou nové výhonky kořenů a lístků.

Pozor na hnědé a černé listy

Příliš velká vlhkost způsobí hnití rostliny a na listech se mohou začít objevovat hnědé nebo černé skvrny. Vyjměte rostlinu z květináče, odstraňte napadená místa nechte velmi důkladně vyschnout. Rostlinu nikdy nenechávejte v průvanu.

Péče o tyto tropické rostliny se může zdát náročnější, ale jejich květy se pro vás stanou adekvátní odměnou. Frutiko aranžuje orchideje v květinových boxech, kde díky výživě a vodě vydrží dluho čerstvé.

Květinový box s orchidejí

Klára Sezgin
Klára Sezgin
Autorka článků a administrátorka blogu.

Napsat komentář