Dortová kytice může být skvělým mikulášským překvapením

Vánoční kaktus nekvete? Poradíme, co dělat
25.11.2018
Jak originálně obdarovat na sv. Barboru?
3.12.2018

Začátek prosince je spojován nejen se začátkem adventu, ale také s celou řadou tradic a zvyků. Jedním z nich je návštěva Mikuláše, čerta a anděla v domácnostech s malými dětmi. Ta je spojována s nadělováním drobných dárků.

Historie tradice

Svátek svatého Mikuláše připadá v našem kalendáři na 6. prosince. V jeho předvečer chodí do domácností trojice, kterou tvoří nejen Mikuláš, ale i čert a anděl. Děti se této návštěvy obávají, ale zároveň se na ni i těší, neboť je spojená s nadělováním drobných dárečků a sladkostí.

Odkud se k nám tato tradice dostala? Mikuláš je postava, která patří, v latinských církvích, mezi velmi populární. Jedná se o postavu skutečnou, o níž se však zachovalo jen málo informací. Kolem roku 300 působil Mikuláš jako biskup v Myře a zemřel 6. prosince, proto na tento den připadá jeho svátek.

Současného Mikuláše doprovází čert a anděl. Čert představuje zlo a trestá zlobivé děti. Zlo však musí být vyváženo dobrem, proto s sebou má Mikuláš ještě anděla.

Mikulášská nadílka

Jakmile se u dveří objeví tato trojice, každé dítě očekává nějakou nadílku. Co dát dětem do mikulášského balíčku?

Zlobivé děti v něm naleznout uhlí a brambory a na ty hodné v něm čeká překvapení v podobě ovoce či sladkostí.

Jako netradiční dárek a zároveň mikulášské překvapení můžete využít dortovou kytici z naší nabídky.

Dortové kytice

Dortové kytice patří mezi méně tradiční, avšak velmi lahodné dárky. Připravujeme je z domácích, ručně vyráběných dortíčků, muffinů či popcaků, které se namáčejí do velmi kvalitní belgické čokolády a dozdobují se mletými ořechy, fondánem a čokoládou. Jednotlivé kousky mají tvar srdíček, kuliček nebo růžiček, které se pečou z klasického nebo kakaového dortového těsta. Nazdobené se pak aranžují do nádherných, jedlých dortových kytic.

Klára Sezgin
Klára Sezgin
Autorka článků a administrátorka blogu.

Napsat komentář