Dýně hokkaidó se dá v kuchyni využít mnoha způsoby – na výborné dezerty, na kaši, hummus nebo se z ní dá udělat i smoothie. Ale nejčastější dobrotou, která se z dýně vaří, je polévka. My vám rádi poradíme, jak si uvařit jednu takovou polévku, která je nejen z dýně.
Dýně hokkaidó je zdravá, výživná a dokonce i nízkokalorická. A jak už jsme psali výše, své využití najde jak ve slané, tak i sladké kuchyni. Ale abyste z ní dostali co nejvíce vitamínů a prospěšných látek, je lepší, pokud ji budete konzumovat jako slanou variantu. Třeba právě jako polévku.
Co budete potřebovat?
- cca 600-800 g dýně hokkaidó
- 2-3 mrkve
- 3-4 středních brambor
- sůl
- pepř
- smetanu 33%
Tenhle typ dýně se loupat nemusí, slupka změkne vařením, ale pokud chcete, můžete dýni slupky zbavit. Vydlabejte i semínka (ty můžete opražit a použít do jiného receptu). Dýni nakrájejte na cca 2cm kousky. Brambory i mrkev oloupejte a stejně jako dýni, je nakrájejte na menší kousky.
V hrnci nechejte rozpustit máslo a vložte nakrájenou zeleninu. Zeleninu nechte na másle chvilku opékat. Osolte, opeřete, dolijte vodu, aby byla zelenina celá potopená a pozvolna vařte, dokud není zelenina měkká. Trvá to cca 30-40 minut, podle toho, jak velké jste nakrájeli kousky.
Až bude zelenina uvařená, rozmixujte ji přímo v hrnci ponorným mixérem a podle chuti přidejte smetanu ke šlehání. Ta polévku krásně zjemní. V případě. že je polévka málo slaná nebo se vám zdá, že chybí dostatek pepře, právě teď je čas to napravit 🙂 Polévku ještě chvilku prohřejte a můžete podávat.
Do polévky můžete po naservírování ještě přidat jemně opečené krutony z jakéhokoliv pečiva, které máte po ruce – rohlík, toustový chléb, nebo skvěle chutná i s celozrnným pečivem.
Pokud chcete vyzkoušet jiný recept, podívejte se zde na Albert.cz
Co jste o dýni možná nevěděli
Věděli jste, že dýně pochází ze Severní Ameriky? A že se pěstuje po celém světě, kromě Antarktidy? Dýně se stala jakýmsi symbolem podzimu a je spojována nejčastěji se strašidelným svátkem Halloween. Má ale i spoustu jiných, obzvláště ozdravných účinků, obsahuje velké množství vitamínů a napomáhá při spoustě potíží.
A jaké má ozdravné účinky?
- obsahuje vitamíny B1, B2 a C
- obsahuje vitamín A, který pomáhá snižovat riziko rakoviny plic nebo i prostaty
- posiluje imunitní systém
- obsahuje spoustu minerálů – železo, draslík,
- podporuje správou funkci slinivky
- snižuje hladinu tuků v krvi, a tak je skvělá při redukci váhy
- napomáhá detoxikovat organismus
- pomáhá i při revmatismu nebo dně