Jak vybrat svatební kytici?

Halloween
27.10.2019
Saunování
12.11.2019

Konec roku se blíží a s ním, jako každý rok, přichází i plánování svateb a různé svatební velethry. Rozhodli jsme se proto, že letos i k tomuto tématu zabrousíme. Vyzpovídala jsem proto blogerku a instagramerku Janu, u které najdete neuvěřitelné množství svatební inspirace.

Jani, na svém Instagramu sdílíš již nějakou dobu svatební téma. Věděla jsi hned, jakou chceš mít svatbu?

Asi ano, protože mě nikdy rustikální ani retro svatba nelákala. Bydlíme ve starém obecním bytě a máme takové ty dřevené dvoukřídlé dveře, štuk na stropech a křišťálové lustry.

Proto pro mě byla jasná volba vintage stylu, který je mi prostě nejbližší. Není přezdobený, ani chudý a v tomhle stylu se dá najít spousta hezkých dekorací např. v bazarech a vintage obchodech, což je mi hodně blízké. Ráda hledám zapomenuté poklady.

A jak to bylo s kyticí? Měla jsi jasnou představu, nebo jsi vybírala dýl?

Jelikož jsem o svatbě přemýšlela už nějakou dobu předtím, než přišla žádost o ruku, neminula mě spousta nádherné inspirace. Mám na Pinterestu uloženo hodně fotek s květinami. Miluju rozvolněné vazby, vrstvení, žádné kulaté pugéty a rozmanitost. Bez růží se obejdu, za to mám ráda, když je v květině něco, co nevídám. Okrasné traviny, sušené rostliny, větvičky, apod. Barvu pak určuje celý koncept svatby. U nás jsou to odstíny pudrově růžové, bílé, světle šedé a jemné zelené. Prostě jemné pastelové odstíny.

Máš oblíbenou květinu, kterou tvoje svatební kytice musí obsahovat? Jaká to případně je?
Miluju pivoňky, akorát mám pocit, že v tom našem termínu budou již odkvetlé. Pak se jim trochu podobají pryskyřičníky, mají menší květy, ale jsou stejně bohaté. A nedávno jsem objevila Čerchavu, která v růžové barvě připomíná cukrovou vatu.

A co tvar? Nejčastěji nevěsty vybírají kulaté, vyhrála i u tebe?

Jak už jsem se zmiňovala, kulaté pugéty nejsou moc pro mě. Raději mám neuhlazené vazby, které se rozlétají do všech stran.

Malá nebo velká? A proč?

Asi něco mezi. Nedávno jsem absolvovala předsvatební focení a měla jsem krásnou kytici v boho stylu, ale byl to opravdu velký svazek a po pár hodinách focení se pronese, takže bych doporučovala takovou velikost, která nebude tížit ruce.

Budeš mít květy i ve vlasech? Pokud ano, budou živé? Spousta nevěst má strach, aby během dne v účasu nezvadly… Co si o tom myslíš ty?

Živé květiny ve vlasech jsou krásné. Když se to celé sladí s výzdobou a hlavně šaty, tak je to pecka. Třeba boho svatby si přímo říkají o živé květy ve vlasech. Já dala přednost metalické čelence z kovových květů s kamínky. Je vkusná a něžná, s vintage nádechem a navíc mi ladí se svatebními sandálky ve stříbrné.

Máš nějaké rady pro nevěsty, které výběr svatební kytice teprve čeká?
Nejpre bych zkusila hledat inspiraci, pokud nemám jasnou představu. Mně to pomohlo ujasnit si styl, který se mi líbí. Pak bych volila barvy, které se prolínají celou svatbou. Hodně zajímavá je např. kombinace s vínovou, která se často používá pro podzimní svatby. Kytice tak může krásně odrážet i roční období, kdy se svatba chystá. Nebo do ní můžete přidat jako aplikaci cokoliv, co vás napadne a opět to máte jako součást svatební dekorace. Kamarádka měla na své svatbě ve vlasech čelenku z minerálů a dokonce ho měla přichycený i ve svatební kytici. Vypadalo to originálně a krásně. Nebojte se experimentovat a nechat si od floristů poradit. Sami ví nejlíp, které druhy květin a rostlin použít a které vám v kytici vydrží nejdéle čerstvé.

Děkuju za rozhovor 🙂

Zdroj fotek: Blog Jany – www.boulevarddeprague.com

Adéla Kožinová
Adéla Kožinová
Maminka, blogerka, influencerka a autorka článků blogu.

Napsat komentář