jaro
První jarní den
18.3.2019
Jarní únava
3.4.2019
ovoce

Sušené ovoce příjemně osladí kaše, lze ho využít do domácí granoly či müsli tyčinek nebo v kombinaci s ořechy jsou vhodným sladidlem v moderních raw dezertech. V minulosti se u nás sladilo tzv. pracharandou, což bylo sušené ovoce roztlučené na prášek, nejčastěji se jednalo o hrušky.

tyčinka ze sušeného ovoceJe bohaté na vlákninu, vitamíny a minerály a obsahuje antioxidanty. Má ale poměrně vysoký obsah kalorií a cukru, proto je doporučeno konzumovat ho rozumně.

Mezi tradiční sušené ovoce patří rozinky, švestky, meruňky. Mezi ty méně tradiční pak různé exotické plody vč kustovnice čínské nebo-li goji, která je známý antioxidant, mimo jiné považovaný za superpotravinu.

Ovoce se suší na slunci, v troubě, v elektrické sušičce nebo tzv. lyofilizací, což je sušení mrazem, při kterém si ovoce zachová 90% původních charakteristik jako je barva, tvar, aroma a vlákninu.

Je užitečné si ohlídat nevhodné přísady jako jsou cukry navíc v podobě kandovaného ovoce nebo přidání oxidu siřičitého k zachování barvy.

Sušené ovoce nemá sice tolik benefitů pro našeho zdraví jako to čerstvé, ale díky delší trvanlivosti má své užitečné zastoupení v našem jídelníčku a může být zpestřením třeba pro naše svačiny nebo když nás honí mlsná.

Náš tip: https://www.frutiko.cz/pralinky-lesni-ovoce

Klára Sezgin
Klára Sezgin
Autorka článků a administrátorka blogu.

Napsat komentář