10 nejoblíbenějších produktů roku 2019
14.1.2020
Valentýn s Frutiko
Valentýn letos tak trochu jinak
29.1.2020

Rostlinná mléka nebo nápoje, chcete – li, abychom je odlišily od těch živočišných kravských, kozích a ovčích, jsou poslední roky velmi oblíbené. Někdo je volí jako chutnou alternativu a někdo zase jako nutnou pomoc v případě alergií, exémů či intolerance na živočišné mléko. Někdy můžou být užitečným zpestřením, pokud vám např. při nachlazení či zahlenění klasické mléko nedělá dobře.

V dnešní době je na trhu spousta značek, takže lidé s nejrůznějšími potížemi nebo vegani mají mnohem více možností vyzkoušet své kulinářské schopnosti než tomu bylo dříve. Každopádně ne všechny jsou kvalitní a obsahují to, co odkazuje nápis na obalu, proto raději čtěte složení. Je třeba si také uvědomit, že každé se může hodit na něco jiného kvůli svým specifickým vlastnostem, jedno je lepší do kávy a jiné zase na výrobu moučníků, některé jsou chuťově výraznější než jiné. Není nic snazšího než trochu experimentovat, abyste brzy zjistili, které je pro vás to nej. Pít kravské mléko se doporučuje kvůli obsahu vápníku, ale pokud ho z nějakého důvodu nesnášíte, nezoufejte, zkusit můžete třeba mléko z mandlí nebo máku, obojí obsahuje velké množství již zmiňovaného vápníku, který je tolik důležitý pro naše kosti.

Tato rostlinná mléka můžete koupit v různých podobách a z různých surovin – z ořechů, semínek, obilovin i luštěnin jako je sója, oves, rýže, konopí, slunečnice, mák, kokos, mandle, kešu, lískové ořechy, quinoa nebo dokonce cizrna.
A dobrou zprávou je, že si je můžete vyrobit i doma. Příprava není sice vůbec složitá, ale pokud si chcete ušetřit práci, existují dokonce speciální výrobníky tzv. mlékovary. Vystačit si ale můžete i s obyčejným mixérem.

A jestli chcete zkusit ke zdravému nápoji ještě zdravou dobrotu, nezapomeň sáhnout po naší ovocné květině.

Lenka Bardúnová Růžičková
Lenka Bardúnová Růžičková
Maminka na mateřské, autorka článků pro Frutiko.

Napsat komentář