Mezinárodní den přátelství

Tipy na letní večeře
19.6.2019
Jak si užít léto?
5.8.2019

přátelé, mezinárodní den přátelství

Přátelství, to je někdy víc než láska, zpívá se v jedné písni a v jiné se zase hovoří o přátelství jako zlaté bráně, jejíž klíč je v nás.

Asi každý z nás má nějaké ty známé, blízké či vzdálené, určitě i několik kamarádů, ale co opravdový přítel? Většina z nás opravdu považuje přátele za nejdůležitější v životě, pro někoho bude dobrý přítel jako bratr či sestra. Opravdové přátelství potřebuje čas a zraje jako víno, některé přátele známe už od dětství, ze školy a jiní nám vstoupí do života až v průběhu dospělosti. Dokážeme si přátelství udržet? Bojovat o něj? Jako o vše, na čem nám v životě záleží, je důležité i o přátelství pečovat. Přátelé se podrží v těžkých chvílích, jsou tu pro sebe, když je jim ouvej a snaží se dělat si radost a pomáhat si.

Ideální příležitostí může být Mezinárodní den přátelství, který OSN stanovila v r. 2011 na 30. červenec, čímž byl zařazen do mezinárodních svátků. Ne ve všech zemích světa se svátek přátelství slaví ve stejný den. OSN vyzvala členské státy k oslavám přátelství v souladu s kulturou a zvyky a také aby prostřednictvím vzdělávacích akcí šířily povědomí o existenci Mezinárodního dne přátel. V některých zemích si přátelé darují tzv. náramky přátelství, někteří se scházejí na večeři a baví se, možností je nespočet a radost jistě uděláme i maličkostí. V ČR není slavení tohoto svátku zatím zvykem, ale můžeme si ho aspoň připomenout a darovat kámošce či kámošovi třeba něco sladkého na zub.

Lenka Bardúnová Růžičková
Lenka Bardúnová Růžičková
Maminka na mateřské, autorka článků pro Frutiko.

Napsat komentář