Kdo byl svatý Valentýn a jak jeho svátek slavit?

Cymbidium: Symbol úcty a přátelství
5.2.2019
V jaké podobě je nejlepší přijímat ovoce a zeleninu?
1.3.2019
valentynske kvetiny

Podle jedné z legend byl svatý Valentýn kněz, který navzdory zákazu římského císaře Claudia, jenž nedovoloval vojákům se ženit, tajně oddával zamilované páry. Byl zatčen a 14. února popraven. Právě v tento den se slaví téměř na celém světe svátek zamilovaných.

Je rozšířen hlavně v anglosaských zemích, ale je velmi oblíbený i u nás. Má sice hodně příznivců, ale také řadu odpůrců a kritiků, kteří ho považují za americký svátek bez místní tradice, přičemž legenda poukazuje na původ pocházející z Evropy.

Den žen, matek, dětí a také otců jsme zvyklí slavit, tak proč neoslavit i svátek lásky? Je to příležitost dát si najevo náklonnost a malou pozorností třeba v podobě ovocné či živé květiny Frutiko udělat radost milované osobě.

Valentýn jako skvělá příležitost vyznat se partnerovi

Možnostem, jak oslavit tento den, se meze nekladou. Můžete vyjádřit lásku od úplné romantiky po drobnou náklonnost. Oblíbenou událostí v tento den je slavnostní večeře, méně formální může být večeře či posezení u vína v teple domova nebo snídaně do postele v podobě lahodných lívanců ve tvaru srdce. Ani taková masáž po náročném dni není k zahození. Láska se dá vyjádřit různými způsoby, třeba společně stráveným časem, kterého je v dnešní uspěchané době tak málo. Co zajít do kina, divadla a nebo si pustit oblíbený film doma? Zamilovanost si lidé vyjadřují i překvapením třeba v podobě sladkosti. Muže pak určitě potěší třeba klobásový pugét. A co například společně vyrazit na výlet nebo do privátní sauny, kde se v tomto chladném počasí zahřejete? Pokud zapojíte fantazii, můžete strávit neobyčejné chvíle se svým blízkým. Někdy pouze stačí se obejmout, dát si pusu a hezky si popovídat. Hlavně ale nezapomínejte, že tuto náklonnost si můžete projevovat kdykoliv a svatý Valentýn řeba jen pomůže vás popostrčit, abyste tyto vzácné chvíle neopomínali.

Klára Sezgin
Klára Sezgin
Autorka článků a administrátorka blogu.

Napsat komentář