Zbrusu nový trend: Květinové svatební šaty
19.1.2016
Nádherné fotografie s květy a listy
19.2.2016

Být obdarován květinou z lásky je krásná záležitost. Každá květina je jiná, jedna vyžaduje sluneční světlo, druhá chladnou místnost. Existují i další kroky, které ovlivňují životnost daného druhu květin. Uvedeme pár příkladů pro význam květin podle druhu.

Slunečnice

Význam květiny – Zřekni se alespoň trochu své hrdosti. Tato krásná květina sleduje slunce po celý den. Slunečnice se pěstují zejména v Jižní Kalifornii, kde slunce svítí po celý rok a díky němu lze produkovat velké a nápadné kusy slunečnic. Tato květina vypadá nejlépe v úzké a vysoké váze. Vodu těmto kyticím měňte nejlépe ve třetí den nebo v případě zakalené a žluté vody. Toto zbarvení může způsobit rychlejší uvadnutí. Uchovávejte je mimo dosah přímého slunečního světla, tepla a průvanu. Budou žít déle v místnosti nastavené na chladnější teploty. Škaredé listy odtrhávejte, kytice pak vydrží déle česrtvé.

Tulipány

Perfektní přímořské podnebí a vlhká půda v Holandsku umožňuje prospívat tulipánům. Tulipány se po nařezání přirozeně ohýbají směrem ke zdroji světla. Čerstvé tulipány ukryjte před slunečním svitem a průvanem. Když měníte vodu, opět zkraťte stonky. Pokud dostanete tuto květinu, je Vám naznačeno, že jste skvělým milencem!

Gerbery – královny pastelových barev

 

Květy gerber okouzlují dokonalostí a sytými, pastelovými barvami. Tyto květiny přinášejí potěšení pro oči a dobrou náladu. Znamenají upřímnost. Domovinou gerber jsou Madagaskac, oblasti od Indie až po Nepál a Čínu, dokonce také na Sibiři. Poprvé byly cestovateli nalezeny zhruba před 150 lety v jižní Africe a brzy se rozšířily i do Evropy. Před naaranžováním do vázy je důležité stonky rozříznout do rozštěpu. Vodu nalijeme tak, aby bylo ponořeno asi 2-5 cm stonku. Pravidelně vodu měníme a to již při prvních náznacích zakalení. Pokud nám konce stonků zhnědnou, seřízneme je a opět rořízneme do rozštěpu.

Lilie

Je známo asi 120 druhů, které jsou rozšířeny v Evropě, Aii a Severní Americe, hlavně v mírném až subtropickém pásu, ale i v horách a asijských zemích. V České republice rostou přirozeně dva druhy lilií. Jejich pyl intenzivně barví a skvrny se těžko odrtraňují. Mějte na paměti, že jsou tyto nádherné květiny toxické, a to zejména pro psy a kočky. Umístěte je tedy na vhodné místo. Květomluva o liliích znamená – skromnost, nevinnost, čistota : „Moje láska je k Tobě upřímná.“

Růže – jednoznačně královna květin

Co víme o růžích? Víme, že jsou, že rostou, předvádějí se a voní. Jsou to královny květin. Krásné, velkokvěté, seženeme je ve všelijakých barvách, voňavé i nevonné. Jsou oblíbeným květinovým dárkem pro naše milované. Objevují se v básních, písních, názvech.. Z růžového květu vzniklo i pohádkové jméno – Růženka. Jejich darování má více významů, které určuje jejich barva. Mohou značit velkou lásku, vášeň, věrnost, vděčnost, dokonce pokoru, naději, obdiv, odpuštění i zlobu a žárlivost.

Klára Sezgin
Klára Sezgin
Autorka článků a administrátorka blogu.

Napsat komentář