Matka příroda- portréty
19.5.2016
Zákon pro zelenější Paříž
19.9.2016

Kolik darovat květů podle dávných tradic

Starověcí Římané, Číňané a Řekové, všichni psali o květinách v jejich příbězích a mýtech. Ve viktoriánském věku lidé používali květiny jako způsob, jak ukázat své pocity, protože v té době společnost odrazovala otevřené slovní projevy emocí. Specifické barvy znamenaly určité věci: Červená znamenala vášeň, bílá znamenala cudnost nebo ctnost a žlutá ukazovala přátelství. Dokonce i velikost květin nebo jejich uspořádání neslo nějaký význam.

Měli bychom dbát na to, kde kytici předáváme, jaké jsou místní zvyky. Co znamená něco krásného pro vás, může být urážlivé nebo smolné pro někoho jiného. V Rusku, na Ukrajině a v bývalých členských zemích Sovětského svazu, pokud máte v úmyslu dát ženu květiny na radostnou příležitost, ujistěte se, že jí dáte lichý počet (na rozdíl od Severní Ameriky, kde se obvykle daruje sudý počet). Sudý počet květin je vyhrazen pro smutek a pohřby. Tato tradice platí také u některých evropských zemí, stejně tak se vyhýbají číslu 13, protože je považováno za nešťastné číslo. Také se vyhněte tomu, abyste ženě darovali žluté květy. Žlutá znamená konec vztahu. Pokud to samozřejmě není váš záměr!

Nyní, když víte, proč je smolné někomu dát sudý počet květin květů, podíváme se na některé další květinové tradice a pověry po celém světě.

  • Pivoňky patří mezi nejoblíbenější květiny pro svatby v Číně.
  • V Asii přináší člověku smůlu květina v květináči, znamená to omezení vztahu.
  • Darování květin v Egyptě je zpravidla vyhrazeno pro svatby a pohřby
  • Britové považují bílé lilie jako symbol smrti.
  • Ve starověkém Římě nesly květiny nevěstě plodnost a štěstí.

 

Klára Sezgin
Klára Sezgin
Autorka článků a administrátorka blogu.

Napsat komentář