strava
Výživové směry
16.3.2019
ovoce
Sušené ovoce
23.3.2019
jaro

„Holky sukně zkracujou, slunce svítí, led je tenký“, zpívá Zdeněk Svěrák v písničce Jaro dělá pokusy a většina z nás s ním bude ráda souhlasit, protože po chladných zimních dnech už jaro netrpělivě očekáváme.

Astronomické jaro začíná okamžikem, kdy se střed slunečního kotouče ocitne přesně nad rovníkem a slunce vstoupí do znamení Berana. Každý rok k tomu dojde o necelých šest hodin později. První jarní den je vlastně jarní rovnodennost, kdy jsou den a noc přibližně stejně dlouhé.

Již za pár dní přivítáme první jarní den, který letos vychází na středu 20. března.

Typickým poslem jara je sněženka, která často vykukuje ještě z částečně zimní pokrývky. Je to chráněná rostlina, která kvete již od února. Je jedovatá a má drobné bílé kvítky sklopené dolů.

Další podobná květina, která oznamuje brzký příchod jara je bledule. Její květy jsou také bílé, ale tvarem připomínají baňatou zvonkovitou korunku, která má na okrajích žluté skvrnky. Je také chráněná a potřebuje ještě více vlhkosti než sněženka. Bledule tvoří pohádkové koberce, které můžeme nalézt v zachovalých údolích na několika místech naší země.

Náš tip: https://www.frutiko.cz/mix-barevne-tulipany

Klára Sezgin
Klára Sezgin
Autorka článků a administrátorka blogu.

Napsat komentář