Tipy na dárky a kytice pro maminku, které bude milovat
3.5.2017
Den dětí 2017
29.5.2017

Voňavé a barevné květiny bohužel nezůstanou čerstvé napořád. Obzvlášť květiny, které dostaneme od našich nejmilejších, bychom si rádi uchovali co nejdéle.

Přinášíme pro Vás tipy jak květiny nejlépe usušit tak, aby jejich struktura nebyla moc narušena a aby vypadaly stále krásně a dělaly nám doma krásnou dekoraci.

Jak sušit květiny, aby si zachovaly tvar?

Pravidelně vám budeme přinášet články s různými typy, jak sušit květiny. Dnes je to:

 

  1. Sušení květin na vzduchu

Je to nejjednodušší metoda bez použití chemických nebo sušících činidel. Pokud chcete, aby si květiny udržely barvu bez vyblednutí, sušte je v suchém, teplém, tmavém, nebo mírně osvětleném prostředí. Rychle vadnoucí květy se suší ve vlhkém prostředí, jinak by barva květu mohla vyblednout.

Sušení můžete urychlit i ventilátorem. Protože čím rychleji květina uschne, tím si zachová původní barvu květu i tvar. Při této metodě se doporučuje listy a stonky upevnit tak, že je před sušením svážeme provázkem, aby se ochránily. Stonky by měly být navzájem svázány co nejblíže k sobě, aby se při vysychání zmenšovaly.

Zvláště když jsou sušeny růže, je třeba listy vyčistit a obrátit vzhůru nohama. Vzhledem k tomu, že květy jsou těžší, vytáhnou větve dolů a způsobí, že se stonky lépe vysuší. Také je velmi důležité prostříhat listy, aby se zajistily vzduchové prostory mezi větývkami.

Nicméně je nutné zmínit, že sušení vzduchem neposkytuje dokonalé výsledky pro růže. Tato metoda je obecně vhodná pro sušení listů.

Květy mohou být vysoušeny i rozprostřením na noviny, ale je nutné je aspoň každý druhý den otáčet, aby nezačaly hnít,

Sušení květin vzduchem se liší v rozmezí 2-5 týdnů, v závislosti na typu květiny.

Příště vám popíšeme metodu, jak správně sušit květiny stlačením, třeba do herbáře.

Klára Sezgin
Klára Sezgin
Autorka článků a administrátorka blogu.

Napsat komentář