Velikonoční dobroty a jejich tradice

Den učitelů
29.3.2020
Plánování jídelníčku
22.4.2020

Velikonoce stejně jako Vánoce patří  k významným křesťanským svátkům, které má ale většina lidí spojeny s jídlem a hojností. Na které dobroty si letos najdete čas a chuť? Pojďme si je společně připomenout a spojit s významem a tradicí.

Velikonoční nebo-li pašijový týden začal již v neděli, které se říká květná a pokračuje modrým pondělím, šedivým úterým a škaredou středou, kdy Jidáš zradil Ježíše. Jinak se jí také říká sazometná, protože se v tento den vymetaly komíny. V tento den bylo snahou připravit jídlo tak, aby nevypadalo dokonale ale škaredě.

Na zelený čtvrtek, kdy byla poslední večeře Páně, patřila k tradičním pokrmům zeleň a luštěniny, do jídla se přidávaly mladé kopřivy nebo petržel. Oblíbená byla i pučálka – naklíčený zelených hrách. Pekly se tradičně také jidáše – malé sladké uzlíky z kynutého těsta, které symbolizují oprátku, na které se oběsil Jidáš, který neunesl zradu Ježíše Krista.

Velký pátek, kdy byl Ježíš Kristus ukřižován, je postním dnem, kdy se podle tradice nemá jíst maso, ryby ovšem ano. V některých krajích se půst dodržoval velmi přísně.

O bílé sobotě se bílilo a uklízelo, pletli se pomlázky, zdobily vajíčka a připravovalo se na velikonoční hod a zmrtvýchvstání Ježíše Krista. Oblíbeným pokrmem spojeným s Velikonocemi byla a je nádivka, do které nějakou tu zeleň klidně přidejte, výborná bude třeba s medvědím česnekem, jehož sezona právě začíná. Oblíbený je také dušený špenát s vajíčkem.

O Velikonoční neděli nebo-li božím hodu, kdy vstal Ježíš Kristus z mrtvých, se připravují mazance a někdy také jidáše. Dalším oblíbeným sladkým pokrmem je beránek, kterého můžete upéct z jakéhokoliv těsta, ze kterého jste zvyklí péct bábovku – vláčný bude s tvarohem a nastrouhaným jablkem, chutnat určitě bude i s čokoládou, oříšky, kořením jako je skořice, hřebíček či kardamon nebo dokonce z citronového těsta, měnit lze různě i mouky či sladidla. Zábavou pro děti bude určitě pečení perníčků ve tvaru jarních či velikonočních motivů nebo vykrajování sušenek ve tvaru vajíček.
Beránek je symbol samotného Ježíše Krista a také nevinnosti a čistoty. Velikonoce se po skončení půstu neobešly bez masa, peklo se také kůzle nebo holoubata. Dnes k těmto svátkům neodmyslitelně patří jehněčí pečínka.

Velikonoční pondělí, kdy pokračují oslavy zmrtvýchvstání Ježíše Krista, bylo vyvrcholením samotných Velikonoc a pomlázky. V kuchyni převažovaly pokrmy z vajec, jedná se o symbol nového života a znovuzrození. Kromě klasické pomazánky můžete využít přebytek vajec k omáčkám nebo zapracovat do mletého masa na způsob skotských vajec.

A až vás přijde vyšlehat někdo z rodiny, přichystejte mu třeba naše usměvavé jahody.

Lenka Bardúnová Růžičková
Lenka Bardúnová Růžičková
Maminka na mateřské, autorka článků pro Frutiko.

Napsat komentář