Vánoční kaktus nekvete? Poradíme, co dělat

Jak na catering, na který vaši zaměstnanci nezapomenou?
26.10.2018
Dortová kytice může být skvělým mikulášským překvapením
1.12.2018

Vánoční kaktus

V tropické části Brazílie, v oblastech, kde je velmi vysoká vlhkost, rostou kaktusy rodu Schlumbergera. Do tohoto rodu se řadí také, u nás velmi oblíbený, vánoční kaktus. Jeho květy zdobí nejeden vánoční stůl. Občas k jeho rozkvětu nedojde. Vyzkoušejte naše tipy a jistě se krásného květu na Štědrý den dočkáte.

Dopřejte mu klidové období

Na konci října ukliďte kaktus na chladnější a tmavší místo. Stačí na chodbu nebo mezi okna, pokud máte dvojitá. Pozor – pouze na stinnou stranu. Teplota by měla být přibližně mezi 12-16ºC. Kaktus průběžně kontrolujte a pokud na něm začnou pučet poupata, je nejvyšší čas klidový režim ukončit. Při kontrolách se soustřeďte také na zeminu. Zalévání kaktusu omezte. Pokud bude hlína příliš vyprahlá, teprve kaktus zalijte. Kaktus je ze svého prostředí zvyklý na vysokou vlhkost, proto mu ji nezapomínejte dopřát. Vodou z rozprašovače stříkejte listy každý den.

Již vidíte poupata?

Pokud vidíte na listech kaktusu poupata, přeneste ho do vytápěné místnosti. Mělo by to být maximálně týden před Štědrým dnem. Pokud to uděláte dříve, poupata vykvetou rychleji nebo uvadnou. Pořiďte si hnojivo určené konkrétně na kaktusy. Vyhněte se hnojivu, které obsahuje vápník. Kaktusům nedělá dobře a můžete o květinu úplně přijít. Po přenosu na sváteční stůl můžete začít kaktus více zalévat. Květinu ponechte na stole nebo jiném místě, které jste vybrali. Pak s ním po celé Vánoce nehýbejte.

Kaktus nenechávejte v místnosti, kde hodně topíte. Velké teplo a velké světlo mu vadí. Zvolte raději místo dál od topení v polostínu.

Pokud vám poupata začnou opadávat, znamená to, že máte v místnosti příliš suchý vzduch a začněte je více postřikovat vodou. Když rosení nezanedbáte, máte velkou šanci, že květy zachráníte. Na rosení i zalévání vždy použijte odstátou vodu.

Prohlédněte si naši rozsáhlou nabídku květin Frutiko.cz.

Květiny Frutiko.cz

Klára Sezgin
Klára Sezgin
Autorka článků a administrátorka blogu.

Napsat komentář