TIP z kuchyně: Jak na výrobu domácích těstovin

Jak ošetřit spálenou kůži od sluníčka přírodními způsoby bez chemie
31.7.2021
1. školní den – udělejte dětem radost na začátek školního roku
29.8.2021

Zkoušeli jste doma někdy vyrobit domácí těstoviny? Že ne? Jejich příprava je snadná a chuť domácích těstovin je prostě…no domácí 🙂 V našem článku se dozvíte, jak na to.

Výroba domácích těstovin, ať se zdá, že může být pracná, vůbec tomu tak není. Navíc jsou prostě lahodnější, než ty kupované. Těstoviny ve tvaru vrtulí, penze nebo makaronů asi doma nevytvoříme, ale takové nudle – široké nebo vlasové do polévky určitě zvládneme.

Historie těstovin

Že těstoviny pocházejí z Itálie, asi všichni vědí, ale že první zmínka o nich pochází již z 1. století, to už tak známé není. Další historický poznatek je pak zaznamenán až ve století dvanáctém. V současnosti se můžeme setkat s téměř 30 druhy těstovin.

Jak na domácí výrobu nudlí

Nejprve si na pracovní plochu nasypte dostatečné množství hrubé mouky a do ní klepněte vejce. Kolik vajec zvolíte záleží na tom, kolik těstovin chcete vyrobit. Opatrně vmíchávejte vejce do mouky, až vám začne vznikat kaše. Až se kaše začne stávat pevnější, a „na vidličku to prostě nebude“, začněte těsto zpracovávat rukama.

Zpracované těsto necháme chvíli odpočinout v chladu a pak jej rozdělíme na menší bochánky a z každého bochánku rozválíme placku o šířce cca 1-2mm. Čím větší (slabší) placku rozválíme, tím více nudlí mít budeme. Rozválené placky necháme oschnout (aby se nám nule při krájení nelepily). Až placky z obou stran trochu oschnou, nakrájíme je na pruhy široké cca 3-4 cm a krájíme nudle o šířce cca 1cm.

Až budete mít nudle nakrájené, stačí je uvařit v osolené vodě, polít rozpuštěným máslem, přidat mák a skvělá dobrota je na světě! Nebo můžete nudle vyzkoušet i na slano. Naše babička je například uvařila klasický způsobem a do uvařených nudlí vmíchala uvařené uzené maso, nebo lehce udušené mleté maso. Oba pokrmy jsou výborné, protože babička jiné než výborné, prostě neumí, to všichni známe 🙂

TIP: Pokud těsto neosolíte, můžete nechat těstoviny pořádně oschnout a uložit je na suché místo a použít (uvařit) třeba za 14 dní.

Vyzkoušeli jsme vyrobit asi nejsnadnější druh těstovin, nepoužili jsme žádný strojek, takže nedokonalosti jsou víc než patrné. Ale jsme na ně hrdí, protože jsou naše ! 😀 A navíc chutnají naprosto skvěle!

Helena
Helena
Fotografka, autorka článků blogu Frutiko

Napsat komentář