S tímhle koláčem nebudete mít (téměř) žádnou práci, ale parádu s ním uděláte velikou! Pozvěte rodinu nebo přátele na oběd a pak jim předložte tenhle dezert – budou se olizovat až za ušima!
Co budete potřebovat?
Těsto vykouzlíte z:
- 160 g polohrubé mouky
- 160 g cukru – my použili klasický bílý, ale můžete použít i hnědý
- špetka soli
- půl sáčku prášku do pečiva
- půl lžičky mletého zázvoru
- trošičku mleté skořice
- 100 ml oleje (rostlinného)
- 2 větší vejce (pokojové teploty)
- 2 lžíce mléka (pokojové teploty)
- 500 g nastrouhané syrové dýně
- hrst nakrájených vlašských ořechů
A krém vykouzlíte z:
- 100 g máslo
- 100 g krémového sýra typu žervé (lučina, philadephia, palouček…)
- 80 g cukr moučka
1. Do větší misky prosejte mouku s práškem do pečiva. Potom přidejte cukr, špetku soli, skořici, zázvor a metlou promíchejte. V druhé míse prošlehejte vejce s mlékem a olejem. Tekutou část přilijte k suchým ingrediencím a smíchejte, dokud se vše nespojí. Vznikne vám řidší těsto.
2.Nastrouhejte dýni, nasekejte vlašské ořechy a přidejte je do těsta.
3.Vymažte máslem a vysypte hrubou moukou koláčovou formu. Vzniklé těsto nalijte do koláčové formy a dejte do předehřáté trouby na 180 stupňů péct cca na 35 minut. D0lak pečení samozřejmě závisí na typu trouby.
4.Upečený koláč nechejte ve formě vychladnout.
5.Krém vytvoříte třením másla, krémového sýru a cukru tak dlouho, až vám vznikne světlá pěna. Pomocí robotu to trvá cca 10 minut, pokud budete třít krém ručně, potrvá to to trochu déle. Ideálního robotického pomocníka můžete vybrat například v tomto srovnání nejlepších.
6.Hotový krém potom natřete na vychladlý koláč a dejte jej na chvíli do lednice.