Rostliny jako přírodní repelent proti hmyzu

Svatební zvyky a tradice v jiných zemí
17.7.2018
Jak udržet řezané květiny dlouho čerstvé
17.8.2018

Horké počasí přináší grilovačky, plavání a opalování se u rybníků a koupališť, ale také obtěžující hosty při našich letních radovánkách- komáry. Tento otravný hmyz je nejen nepříjemný, ale představuje i určité zdravotní riziko. Vyzkoušejte rostliny, které spolehlivě odpuzují hmyz.

Lidé mají mnoho lahodných vůní, které komáry přitahují. Ať už je to zápach oxidu uhličitého z našeho dechu nebo pot, to vše komáry i jinou havěť přitahuje, zejména v létě.

Nepřeberné množství repelentů obsahuje chemikálie, které jsou škodlivé pro životní prostředí, protože se snadno dostanou do ovzduší. Většina jich také zapáchá a nechceme je stříkat po celém těle.

Rostliny jako přírodní repelent

Jako příjemnou alternativu mžeme použít několik rostlin, které působí jako přírodní repelent.

Některé rostliny uvedené níže, jako je levandule a máta krásně voní, ale spolehlivě odpuzují komáry. Rostliny fungují nejlépe, pokud jsou umístěny nejblíže místu, odkud chceme komáry vyhnat, například okna, dveře, místo kolem venkovního posezení nebo jídelní prostory. Některé rostliny fungují lépe, když kůži potřeme jejími lístečky, ale není to vhodné pro všechny rostliny! Pozor na alergie, proto je potřeba nejprve vyzkoušet malé množství nebo se poradit s lékařem.

Některé rostliny fungují zase nejlépe v květináčích, protože vám umožní snadno přesunout rostliny kolem vašeho domova.

A tyto rostliny to jsou:

Bazalka

"<yoastmark

Bazalka nám přináší lahodnou pesto omáčku a chutné saláty, ale může také odpuzovat komáry. Je toxická pro larvy komárů, takže ji můžete umístit poblíž stojaté vody, aby odradila komáry před pokládkou vajec.

Česnek

Česnek

Ostrý zápach česneku je pro komáry odpuzující. Konzumace česneku může komáry odradit, ale větší účinek má přímo jeho šťáva.

Levandule

Levandule

Tato příjemně vonící rostlina může po dlouhém dni uklidnit vaši mysl a stejně tak účinně odehnat komáry.

Máta

Máta peprná

Mátový olej je nejen skvělý pro odpuzování komárů, ale může také pomoci při hmyzím kousnutí.

Rozmarýn

Rozmarýn

Tato bylina je oblíbené koření pro spoustu jídel a pomáhá udržet hmyz daleko od vás.

 

Klára Sezgin
Klára Sezgin
Autorka článků a administrátorka blogu.

Napsat komentář