Podzimní/zimní jídelníček

Saunování
12.11.2019
DIY vánoční květina z Frutiko boxu
5.12.2019

Zima už brzy zaklepe na vrátka a mnozí z nás už nějakou dobu raději sáhnou po horké polévce či pečeném masu než salátu. Je to přirozené, v zimě potřebuje naše tělo zahřát a dodat energii právě kvůli chladnému počasí. Víme, co tělu dodat, aby prosperovalo a bylo i přes období bacilů co možná nejzdravější? Je toho více, co nás ovlivňuje kromě otužování, pohybu a stavu imunity. Každopádně strava je pro naše tělo jako benzín pro motor auta!


S podzimem se do našich regálů dostává velké množství exotického ovoce, především pak
v podobě citrusů jako jsou pomeranče a mandarinky. Je to jistě dobrý zdroj vitaminů C a zpestření našeho jídelníčků, ale je třeba si uvědomit, že toto ovoce k nám putuje tisíce kilometrů a trhá se ještě nedozráté. Je určeno především pro obyvatele jižních států, kde roste, aby ochladilo jejich tělo v horku, což v našich končinách není v zimním období žádoucí. Čím ale nahradit zdroj tolik důležitého vitaminů C? Vždyť naši předkové neměli takové možnosti a známe to i z vyprávění rodičů a prarodičů, kdy se stály fronty na pomeranče. Zkuste sáhnout nebo si dokonce vyrobit doma kysané zelí. Mimo potřebné vitaminy jsou pro nás a naše střeva, kde je zdroj imunity, kvašené výrobky velmi zdravé. Oblíbené a známé je tzv. pickles a kvasit můžeme opravdu téměř vše. Při kvašení dochází k procesu fermentace, čímž se potraviny konzervují a vznikají tak zdravé a užitečné bakterie. Mezi cizokrajnou kvašenou zeleninu patří například kimchi, které je pikantní a chuťově velmi zajímavé.
Z jiných užitečných zdrojů vitaminů C, tolik důležitého jako prevence proti nachlazení a chřipce, je vhodný rakytník, aronie nebo šípky. Ať už půjde o sirup nebo čaj, určitě vašemu tělu udělá moc dobře! Ideální je jíst lokální a sezónní základní potraviny, které tělo zahřejí. Z těch nám dobře dostupných je to cibule, česnek, křen, dýně a kořenová zelenina. A pokud máme rádi i cizokrajné potraviny, zázvor a chilli papričky dodají tělu tu správnou horkost! Skvělým zdrojem cenných látek jsou také luštěniny a v kombinaci se zeleninu z nich můžete vykouzlit výtečnou polévku.

A až Vás popadne chuť na něco sladkého a zdravého, můžete sáhnout po našich ovocných květinách, které potěší tělo i duši.

Lenka Bardúnová Růžičková
Lenka Bardúnová Růžičková
Maminka na mateřské, autorka článků pro Frutiko.

Napsat komentář