Zero waste
20.2.2020
Trendy a zajímavosti o MDŽ 2020
3.3.2020

Vsadím se, že tento mezinárodní den mnoho z vás nezná, ani já jsem ho neznala, slyšela jsem o něm teprve nedávno, ale protože palačinky miluje snad úplně každý, určitě stojí tento den za zmínku a třeba ho zařadíte mezi každoroční svátky ve vaší rodinné tradici. Tento zajímavý svátek připadá na den před Popeleční středou, kterou začíná 40 denní velikonoční půst, a který bude právě zítra.

Palačinky jsou rozšířené téměř po celém světě a připravují se v různých variantách v závislosti na druhu mouky. Někdo jim říká omelety a podobnou variací, jen menší a silnější jsou lívance. Základní těsto tvoří jen tři ingredience – mouka, mléko a vejce. Pro obměnu můžete přidat třeba kefír, na ochucení citronovou kúru či vanilkový extrakt, určitě neuškodí špetka soli. Díky prášku do pečiva budou zase nadýchanější. Zajímavým zpestřením bude třeba mák, vločky nebo chia semínka, které se zamíchají přímo do těsta. Ani lidé s různými intolerancemi si je nemusí odpírat, místo klasické mouky lze použít bezlepková nebo ořechová, klasické mléko je zase možné nahradit rostlinným, vejce buď úplně vynechat nebo nahradit banánem. Nic z toho palačinkám neubírá na svém půvabu.

Servírujeme je s marmeládou, džemem, povidly, tvarohem, nutelou, horkou čokoládou, rozvařeným ovocem, na ozdobu se pak hodí různé oříšky, kokos, sekaná čokoláda, čerstvé ovoce, šlehačka, sirup, karamel či med. Palačinky jsou skvělým gastronomickým zpestřením, můžete z nich vytvořit dort, dětem ozdobit jako obličeje, flambovat jako známé francouzské Crepes Suzette nebo servírovat jako mini kousky ála jednohubky na oslavách či party. Nezapomeňme také, že palačinky chutnají skvěle i ve slané variantě, třeba zapečené se špenátem, sýrem, žampiony nebo s masovou směsí připomínající lasagne.

A pokud jsou pro vás palačinky a lívance moc kalorické, co si dát třeba naši ovocnou bonboniéru?

Lenka Bardúnová Růžičková
Lenka Bardúnová Růžičková
Maminka na mateřské, autorka článků pro Frutiko.

Napsat komentář