Trendy a zajímavosti o MDŽ 2020

Palačinkový den
24.2.2020
Frutiko DIY pleťové masky
DIY obličejové masky plné vitamínů
4.3.2020

Mezinárodní den žen slavíme 8. 3. což připadá v roce 2020 na neděli. Tento svátek má počátek na začátku 20. století v USA, u nás je spojován především s obdobím socialistického Československa. I přesto je tento svátek nadále oblíbený a jeho popularita stále stoupá. Už není vnímán jako komunistický svátek, ale stal se z něj den lásky  a úcty k ženám, kdy máme příležitost ocenit všechny důležité ženy v našem okolí, ať už jsou to kamarádky, maminky, sestry, kolegyně či partnerky.

Karafiát a čokoláda jinak

Rudé karafiáty nebo čokoláda Barila byly tradičním dárkem k MDŽ za dob socialismu. Móda se ale vrací a lidé mají rádi retro věci, které jim připomínají doby minulé. I v moderní době jsou proto karafiáty a čokoláda k MDŽ stále IN, jen v modernějším provedení.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Na našem eshopu kupuje nejvíce zákazníků k MDŽ menší květinu z tulipánů nebo karafiátů, kterou doplňují bonboniérou z jahod v čokoládě. Kombinace čokolády a karafiátu či tulipánu tedy frčí stále. Jelikož k MDŽ objednávají lidé produkty levnější než například na Valentýna, vyrábíme většinou malé bonboniéry, ke kterým přidáváme jeden karafiát či malý pugét. Objednávky na MDŽ mívají hodnotu kolem 300 – 500 Kč oproti 1000 – 2000 Kč na Valentýna.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Firmy oceňují své ženské zaměstnankyně

V posledních letech stoupá trend firemních objednávek k MDŽ. Majitelé firem a vedoucí týmů objednávají velký počet malých bonboniér a květin, které darují všem ženám ve společnosti/ v týmu. Tento trend potvrzuje, že se z Mezinárodního dne žen stává především příležitost poděkovat ženám, kterých si vážíme. Firmy mají na takovéto příležitosti mnohdy omezený budget, proto pro ně na míru vytváříme i menší balíčky, než běžně prodáváme na webu, tak aby dárek pro jednu ženu vyšel na 100 – 200 Kč.

 

 

 

 

 

 

 

 

Valentýn vs. MDŽ

Přestože oba svátky jsou spojené s květinami a dárky pro ženy, jejich význam a způsob slavení se podstatně liší. Valentýn je především den zamilovaných, dárek tedy dává z lásky nejen muž ženě, ale i žena muži. Výjimečně objednává dárek z lásky i maminka svým dětem nebo kamarádka kamarádce. Většinou si ale dávají dárky partneři navzájem, jdou na společnou večeři nebo jedou na romantický víkendový pobyt a slaví tak svou vzájemnou lásku. Naproti tomu na MDŽ může dát ženě květinu či bonboniéru kdokoli – kamarád, kolega či nadřízený, aniž by to vyvolávalo podezření, že je do ní zamilovaný. Je to zkrátka příležitost ženám poděkovat a ocenit je.

 

Co na to ženy?

Většina žen malou kytičku či bonboniéru k MDŽ velmi ocení. Není pro ně důležité, že se jedná o bývalý komunistický zvyk ani to, kolik dárek stál. Vědomí, že si na ně partner, kolega, šéf, bratr či syn vzpomněl a že jim dárkem chtějí poděkovat a ocenit jejich láskyplnou péči, pomoc nebo úsilí v práci je k nezaplacení…

 

 

Klára Sezgin
Klára Sezgin
Autorka článků a administrátorka blogu.

Napsat komentář