Jak originálně obdarovat na sv. Barboru?
3.12.2018
Jak se starat o živý Vánoční stromek? Jaký druh je nejlepší?
6.12.2018

Vánoční hvězda

Vánoční hvězda, nebo také Poinsettia pulcherrima, je květina typická pro vánoční dekorace a nalezneme ji snad v každé rodině. Její původní domovinou je Mexiko a jméno dostala po svém objeviteli, Joelu Poinsettim. Její nejkrásnější částí jsou barevné listeny. Typickou barvou je červená, ale v současné době již můžete zakoupit i květinu s listeny zbarvenými do lososova, růžova či žluta. Výjimkou nejsou i barvy dvě na jedné rostlině.

Pečlivý výběr

Péče začíná již výběrem květiny. Rostlina musí mít husté a zelené listy bez viditelných vad. To je záruka dobré kondice. V žádném případě nekupujte rostlinu se svěšenými listy a kořenovým balem příliš vlhkým nebo naopak suchým. Čerstvou květinu poznáte podle malých nažloutlých kvítků, které jsou napučené a ukrývají se v okvětních lístcích.

Vzhledem k tomu, že květině nesvědčí chladno a průvan, nekupujeme takové rostlinky, které jsou umístěné ve venkovních prostorách nebo poblíž vchodových dveří. Při přenášení vánoční hvězdy je potřeba ji řádně zabalit do papíru.

Domácí péče o rostlinu

Vánoční hvězda nemá ráda sucho, ale nadbytek vody je pro ni také velmi nevhodný. Ideální je pro ni mírná vlažná zálivka. Pokud chcete, aby prospívala a krásně kvetla, najděte jí teplé a suché místo, na které nepopadají přímé sluneční paprsky. Nesvědčí jí místo nad radiátorem, kde je příliš suchý vzduch.

Pokud máte doma hvězdu z předchozího roku, aby vám na svátky vykvetla, 8 týdnů před Vánocemi ji umístěte do úplné tmy na 14 hodin denně. Ideální doba pro temnění je mezi pátou hodinou odpolední a osmou hodinou ranní. Do prostor, kde je rostlina umístěna, nesmí pronikat ani světlo pouliční. I to by totiž mohlo bránit v květu. Velmi důležitá je i teplota, která v tomto období nesmí být příliš vysoká. Vzhledem k tomu, že je však celý postup náročný, mnoho lidí si pořizuje každý rok vánoční hvězdu novou.

Vánoční hvězda od Frutika je plná čerstvého ovoce a čokolády a uděláte s ní radost jako dárek i lahodné občerstvení.

Ovocná kytice Vánoční hvězda

Klára Sezgin
Klára Sezgin
Autorka článků a administrátorka blogu.

Napsat komentář