Vánoční hvězda, nebo také Poinsettia pulcherrima, je květina typická pro vánoční dekorace a nalezneme ji snad v každé rodině. Její původní domovinou je Mexiko a jméno dostala po svém objeviteli, Joelu Poinsettim. Její nejkrásnější částí jsou barevné listeny. Typickou barvou je červená, ale v současné době již můžete zakoupit i květinu s listeny zbarvenými do lososova, růžova či žluta. Výjimkou nejsou i barvy dvě na jedné rostlině.
Péče začíná již výběrem květiny. Rostlina musí mít husté a zelené listy bez viditelných vad. To je záruka dobré kondice. V žádném případě nekupujte rostlinu se svěšenými listy a kořenovým balem příliš vlhkým nebo naopak suchým. Čerstvou květinu poznáte podle malých nažloutlých kvítků, které jsou napučené a ukrývají se v okvětních lístcích.
Vzhledem k tomu, že květině nesvědčí chladno a průvan, nekupujeme takové rostlinky, které jsou umístěné ve venkovních prostorách nebo poblíž vchodových dveří. Při přenášení vánoční hvězdy je potřeba ji řádně zabalit do papíru.
Vánoční hvězda nemá ráda sucho, ale nadbytek vody je pro ni také velmi nevhodný. Ideální je pro ni mírná vlažná zálivka. Pokud chcete, aby prospívala a krásně kvetla, najděte jí teplé a suché místo, na které nepopadají přímé sluneční paprsky. Nesvědčí jí místo nad radiátorem, kde je příliš suchý vzduch.
Pokud máte doma hvězdu z předchozího roku, aby vám na svátky vykvetla, 8 týdnů před Vánocemi ji umístěte do úplné tmy na 14 hodin denně. Ideální doba pro temnění je mezi pátou hodinou odpolední a osmou hodinou ranní. Do prostor, kde je rostlina umístěna, nesmí pronikat ani světlo pouliční. I to by totiž mohlo bránit v květu. Velmi důležitá je i teplota, která v tomto období nesmí být příliš vysoká. Vzhledem k tomu, že je však celý postup náročný, mnoho lidí si pořizuje každý rok vánoční hvězdu novou.
Vánoční hvězda od Frutika je plná čerstvého ovoce a čokolády a uděláte s ní radost jako dárek i lahodné občerstvení.